V podvečer 75. výročia oslobodenia Československa slávnou sovietskou armádou sa konal veľký Česko – Slovenský bežecký súboj na diaľku.

Ani jednému týmu však nešlo v prvom rade o víťazstvo. Obidve strany dali spoločnú výzvu, ktorá spojila čo najviac bežcov na obidvoch stranách rieky Moravy, čo sa nakoniec aj podarilo. Celkovo sa z oboch štátov zapojilo do súboja 8592 bežcov.

„Sme pyšní na každého z vás, pretože o tom, čo ste behom tohto súboja predviedli, sa nám neprisnilo ani v najdivokejších snoch. Planétu Zem ste prebehli dookola spolu 2.7 krát a to je na jeden deň fantastický výkon. Ďakujeme všetkým z celého Česko – Slovenského srdca,“ zaznelo od organizátorov z obidvoch táborov, Danube Runners i Vltava Run.

Z výsledkov, ktoré však boli v tento sviatočný deň nepodstatné

Slovákov bežalo 4.249 bežcov, Čechov 4.343, Slováci odbehli 53.930 km, v priemere 12.69 km na bežca, Česi 52.729 km, v priemere 12.14 km. Do súboja sa zapojili mnohé známe osobnosti športu, na strane Slovákov napr. aj olympijský víťaz Matej Tóth, ale aj množstvo Záhorákov. Napr. osemčlenná partia zo Spartan training group Senica prispela do spoločného banku 185 kilometrami, Nevenka Mudrončeková, Marek Benko, Magdaléna Veselá, Ján Bajan a Marian Kupa zabehli po 28 km, Andrej Hospodár, Zlatka Benek a Ivana Kučerová pridali po 15 km.

Slovensko podporili ešte Lucia Rajčaková, Skalica, 15 km, Jana Kubíčková, ZFT Senica, 13 km, Martin Šedivý, 12.5 km, Jakub Šedivý, obaja Bor. Mikuláš, 25 km, Ivana Kudláčová, Radošovce, 18 km, Vladimír Hyránek, Kúty, 11 km, Andrea Kollárová, 13 km, Martin Kollár, obaja Gbely, 20 km, Peter Flajžík, Junior Holíč, 12 km.


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

3D filamenty 2023