Deň oslobodenia 8. máj je každoročne venovaný Sobotištskej pätnástke. Klub slovenských turistov (KST) Sobotište zorganizuje túto krásnu akciu pre milovníkov turistiky už 36 rokov.

Od roku 1983 si touto športovou činnosťou pripomínajú účastníci oslobodenie Československa slávnou Červenou armádou a koniec druhej svetovej vojny.
Pochod, ktorý je zaradený do kalendára akcií IVV a je tiež jednou z akcií KST na Slovensku ako súčasť Svetového dňa turistiky, sa koná pravidelne v tento deň.

Napriek snahe a presvedčeniu, že sa tak stane aj v tomto roku, nestalo sa tak pre známu pandémiu. Prekonanie účastníckeho rekordu 2806 turistov v roku 2019 sa tak minimálne o jeden rok odkladá. Sobotištská pätnástka je jednou z najznámejších turistických akcií v oblasti Senice i Myjavy a je vyhľadávanou športovou akciou.

„Tak vysoká účasť pred rokom nás príjemne prekvapila, škoda, že nám to tento rok nevyšlo, veľmi sme sa na to tešili a venovali sme tomu doteraz nemálo úsilia. Veríme že o rok sa tu už opäť stretneme a nebudeme sa brániť ani ďalšiemu účastníckemu rekordu. Turistika je jedným z najnenáročnejších športových odvetví. Každý si tu môže vybrať dĺžku trate na akú si trúfa, nie je limitovaný časom a po celej dĺžke trate si užíva krásy prírody. Vysoká účasť mi dáva za pravdu, že ľudia sú ochotní športovať, niečo urobiť pre svoje zdravie a nás zaväzuje organizovať toto podujatie aj v nasledujúcich rokoch,“ povedal predseda KST Sobotište Ján Oravec.

Na prekvapenie, v Sobotišti sme zaregistrovali na vyznačených tratiach množstvo turistov aj v tomto roku. Jedinou zmenou pre nich bola, že za svoj športový výkon nedostali tentoraz účastnícky diplom. Ale dobrý pocit, že urobili niečo pozitívne pre svoje zdravie, im nikto nezoberie.


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota