Craggy Collyde je britsko-slovenské rock’n’rollové duo so základňou v juhomoravskej metropole Brno. Frontman Craggy pochádza z Británie, kde roky hrával po undergroundových kluboch s rôznymi pochybnými rock’n’rollovými skupinami.

Bubeníčka Veronika, odchovankyňa senického gymnázia a legendárnej kunovskej Čajovne u sousedú, pochádza zo Senice. V minulosti pôsobila v lokálnych kapelách Zdanie Klame, Mišý Šramot alebo D’Babs & Marcin. Na Senicu dodnes nedá dopustiť. Hoci momentálne žije v Bratislave, často v Senici navštevuje rodičov, brata a starkých a s priateľmi a priateľkami pravidelne chodia na turistické výlety do okolia. S kapelou Craggy Collyde už v Senici odohrali niekoľko koncertov. Ako sa však Craggy s Veronikou našli a vytvorili takéto nepravdepodobné spojenie, ktoré ide naprieč nejednými hranicami?

Craggy sa jedného dňa sa zobudil uprostred Moravy a počas toho ako sa ponevieral po brnenských baroch so svojou akustickou show, sa zrazil s Veronikou. To bolo v roku 2014. „Počas môjho štúdia v Brne som zašla na akustický koncert jedného Angličana – tým myslím Craggyho – a náš spoločný známy mu zmienil, že hrám na bicie,“ spomína Veronika. „O štyri roky neskôr, keď sa Craggy rozhodol, že je na čase znovu oprášiť elektrickú gitaru, sa mi ozval, či by som mu nepomohla s nahraním nejakých songov. Nadšene som súhlasila, keďže jeho „akustický trash’n’roll“ sa mi veľmi páčil. Úlohu zohralo tiež to, že som sa v tej dobe práve vrátila zo zahraničia, pevne rozhodnutá pokračovať v hraní. Bola to ideálna príležitosť a kombinácia.“ dodáva Veronika.

Po debutovom singli „Sorry Now“, ktorí vydali v roku 2018, vydávajú Craggy Collyde svoj druhý počin na vinylovej platni – mini-album so šiestimi pesničkami nazvaný „Wrapped up in Ribbons“. Oficiálny dátum vydania tohto desaťpalcového vinylu v limitovanej číslovanej edícii je piatok 29. mája 2020. Dovtedy je možné si ho predobjednať  na Bandcampe kapely alebo na stránke www.vinyloveplatne.sk.

„Pesničky sme nahrali už v máji a novembri roku 2019 v Brne, pričom na albume sa vyskytnú aj naši známi, ktorí nám vypomohli s nástrojovým obsadením – v titulnej piesni s klavírom a v ostatných s basgitarou,“ hovorí Craggy a k súčasnej situácii dodáva: „Momentálne sme síce rozdelení hranicou, no netrpezlivo čakáme na znovuotvorenie hraníc a uvoľnenie opatrení, aby sme mohli znovu začať skúšať a nový album predstaviť aj v slovenských a českých kluboch. Na to sa tešíme najviac.“

Tohtoročné plánované koncerty na 1. mája v Senici na Námestí Oslobodenia i v Skalici na desiatom výročí spriatelenej kapely Škuban Band boli bohužiaľ zrušené, no je veľmi pravdepodobné, že Craggy Collyde bude možné vidieť naživo aj na Záhorí, akonáhle to situácia dovolí. Dovtedy je možné si vypočuť tvorbu kapely v digitálnej podobe na platformách Bandcamp alebo Spotify. Pre novinky o koncertoch sledujte oficiálnu webstránku kapely www.craggycollyde.com alebo tiež Facebook a Bandzone.


.
Toto je čítané

Nadácia Volkswagen Slovakia zaplatí obnovu unikátnych historických skleníkov v Prügerke

V bratislavskej Prüger-Wallnerovej záhrade, známej ako Prügerka, sa v pondelok (15.4.) udial…

BM: Ustekana sobota