Síce svojou výškou 754 m.n.m. je len druhým najvyšším vrchom Malých Karpát zažíva však tieto jarné dni Vysoká záujem stoviek turistov denne. Kto odtiaľ nepridal na sociálne siete fotku nech dvihne ruku!

Koláž foto Instagram  @domiplachotnuk a @radovan_stepanovsky

Najnavštevovanejší vrch Malých Karpát je ľahko dostupný. Štvorkilometrový výstup ti zaberie hodinu a pol. Nezabudni si zobrať dobrú náladu a nabitý telefón. 🙂

Vrchol Vysokej pretína modro značkovaný turistický chodník z obce Kuchyňa do rekreačnej lokality Zochova chata. Počas výstupu možno vidieť strmé zrázy, potoky, lúčky a nádherné skalné steny. Po výšľape na juhozápadnú hranu ťa privíta lúka s typickými polámanými stromami a strmý nástup cez vápencové skaliská pomedzi pokrútené stromy a ostré trávy. Na vrchole je drevený kríž, stožiar bývalého svetelného majáku.

Sleduj náš INSTAGRAM a spoznaj krásy Záhoria @zahori.sk

V okolitých lesoch je možno nájsť aj pár menších jaskýň, prameňov. Zo živočíšnej ríše tu majú zastúpenie muflóny. Vrchol Vysokej leží v rovnomennej prírodnej rezervácii (rozloha 805 300 m2), ktorá tu bola na ochranu jedinečných lesných a skalných spoločenstiev vyhlásená v roku 1988. V závislosti od hustoty vzduchu možno z vrchu vidieť samotný malokarpatský hrebeň od TV veže na Kamzíku až po Záruby i naprieč pohorím (zaujímavý je pohľad na hrad Červený kameň).

Autom sa dostaneš až na Vývrat, kde je možné zaparkovať auto. Druhou možnosťou je vystúpiť na zastávke SAD “Kuchyňa – Vývrat rázc” a po asfaltke prejsť na Vývrat (cca 30 minút).

Zdroj: Wikipedia.orgHiking.sk


.
Toto je čítané

Festival Fest Zdravo v Jánoch prinesie sériu prednášok a rozhovorov o zdravom životnom štýle

Festival zdravého životného štýlu Fest Zdravo v Malom parku pri zdravotnom stredisku…

BM: Ustekana sobota