Jedným z  dôsledkov koronavírusovej krízy je zrušenie hromadných spoločenských akcií. Vyplýva zo samotného zákazu stretávania sa väčšieho počtu ľudí, a preto sa priamo dotkol aj sobášov a svadobných hostín.

Ilustračné foto 123rf.com

Ak by sme tradičnú rubriku v Malackom hlase Povedali si ÁNO znegovali, zoznam tých, ktorí si naopak áno nepovedali, by bol skutočne dlhý. A to ako v prípade občianskych, tak i cirkevných sobášov.  

V marci bolo zrušených až šesť civilných sobášov, v apríli štyri. Aktuálne sa tak deje aj z iniciatívy snúbencov. „Na matrike máme žiadosti aj na zrušenie, prípadne odklad májových sobášov. Ide o snúbencov, ktorí chcú mať väčšie svadby, takže sú ochotní radšej počkať na neskôr,” informovala Katarína Krišková z malackej matriky. Mesto môže sobášiť za podmienky, že bude prítomný minimálny počet ľudí – ženích, nevesta a dvaja svedkovia, prípadne rodičia snúbencov. Zatiaľ posledný civilný sobáš v  Malackách bol 5. mája. Stalo sa tak po dlhej prestávke, predchádzajúci pár oddali už 20. februára.

V období od 21. marca do 16. mája sa uskutočnili tri cirkevné svadobné obrady, okrem uvedených termínov aj 18. apríla. Šesť sobášov bolo na žiadosť snúbencov odložených na mesiace október–november, jeden dokonca až na rok 2021. V troch prípadoch boli cirkevné sobáše úplne zrušené, informoval Rímskokatolícky farský úrad v Malackách s tým, že najbližší cirkevný svadobný obrad bude v júni.

Ingrid Sochorová


.
Toto je čítané

V skalickej nemocnici preverovali správnu techniku umývania rúk

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov…

Trnavské rádio Tak akorát 2024