Sú mladí a budúcnosť našej planéty im nie je ľahostajná. Ján Kunštek, Patrik Cigánek, Peter Medrický, Tomáš Beňo a Boris Pálka tvoria základnú päticu dobrovoľníckeho zoskupenia Malackí Zberači, ktoré sa už od roku 2015 stará o ekologickejšie prostredie v Malackách a okolí.

Foto: FB Malackí Zberači

K organizácii skupinových zberov pre verejnosť sa neskôr pridali aj iné aktivity ako vysádzanie stromčekov v meste či workshopy na eko témy. Pre mestské médiá prezradili, ako vnímajú povedomie ľudí o ochrane životného prostredia v našom okolí aj to, ako fungujú počas súčasnej koronavírusovej krízy.

 

Už je to päť rokov od vzniku Malackých Zberačov. Čo vás pritom drží celý ten čas?

V našom tíme sa všetci dobre poznáme ešte z čias, keď sme boli študentami malackého štátneho gymnázia. Práve vtedy vznikli Malackí Zberači. Po maturite sa stala naša dobrovoľnícka skupina jednou z možností, ako naďalej zostať v kontakte. Zrejme si mnoho ľudí myslí, že dobrovoľníctvo musí byť nudné a nezáživné. My si však z každej aktivity odnášame mnoho zážitkov a dobrý pocit. Baví nás robiť veci, ktoré majú pre prírodu význam a chceme ukázať, že každý jeden z nás vie prispieť k lepšej budúcnosti. Zároveň si veľmi vážime aj záujem ľudí pomôcť nám akýmkoľvek spôsobom. Práve títo ľudia nás motivujú naďalej pokračovať v tom, čo robíme.

 

K zberom ste postupne pridali aj ďalšie aktivity ako vysádzanie stromčekov, workshopy pre deti, zúčastnili ste sa na viacerých mestských podujatiach. Myslíte si, že ľudia v Malackách a okolí vedia, ako šetriť našu planétu?

Žiaľ, nie. V našom regióne neustále pribúdajú nové skládky a dokonca sa na niektoré vyčistené lokality musíme opätovne vracať. Stále nerozumieme, prečo si niekto dá námahu vyhodiť v lese chladničku či televízor. V konečnom dôsledku to daného človeka stojí viac síl, ako keby navštívil zberný dvor. Nesmieme zabudnúť, že ochrana životného prostredia súvisí aj s klimatickými zmenami. V súčasnosti sa tiež veľa diskutuje aj o škodlivosti obalov na jedno použitie. Dúfame, že túto problematiku čiastočne vyriešia bezobalové obchodíky, ktoré sú už aj v Malackách.

 

Reakcie ľudí na vašu prácu sú rôzne. Aké odozvy máte najčastejšie?

Prevládajú pozitívne reakcie. Bežne nás s úsmevom zdravia rodičia s deťmi, ktorí nás vidia pri práci. Taktiež sa nám ozývajú ľudia a ponúkajú nám pomoc. Veľmi nás to teší, avšak stretli sme sa aj s určitým nepochopením. Stalo sa nám, že sme vo vyčistenej lokalite umiestnili informačnú značku a tú niekto počmáral fixkou. Našťastie sa nám podarilo tento “výtvor” zotrieť pomocou acetónu. Horšie to bolo v prípade mladých stromčekov, ktoré sme vysádzali minulý rok. Pár dní po výsadbe sme ich našli polámané a báli sme sa či prežijú. Páchateľ, ktorý nám spôsobil značnú materiálnu škodu, si zrejme neuvedomil, ako sa nás jeho čin dotkol. Napriek nepríjemným skúsenostiam sme odhodlaní v aktivitách pokračovať. Veríme, že šlo len o jednotlivcov, a podobná situácia sa už nebude opakovať.  

 

Ako fungujete v tomto období, keďže súčasná situácia neumožňuje organizovať skupinové zbery? Na vašej facebookovej stránke som zachytila, že napríklad meníte systém zberov.

Žiaľ, koronavírus ovplyvnil aj naše fungovanie. Zvyčajne by sme v týchto mesiacoch po zimnej prestávke opäť rozbiehali skupinové zbery s verejnosťou. Nechceli sme odkladať začiatok novej sezóny, preto sme pristúpili k zmene systému. Jej cieľom je poskytnúť všetkým občanom možnosť čistiť les aj bez hromadných zberov. Navyše, chceme pomôcť aj s odvozom odpadu. Nedávno sme začali so zbieraním v okolí Marheckého rybníka, ktorý sa nachádza medzi Malackami a golfovým areálom pri Píniovej aleji. Následne sme na sociálnych sieťach vyzvali našich priaznivcov, aby s čistením pri rybníku pokračovali. Preto budeme radi, ak sa zapoja aj čitatelia a vo svojom voľnom čase túto lokalitu navštívia. Takisto si môžu vybrať miesto ďalšieho zberu v prírode. Stačí nás o ňom informovať – buď cez naše sociálne siete alebo email. Radi im pomôžeme.

Okrem toho je pre nás dôležité i vzdelávanie mladých v oblasti environmentalistiky. Preto voľný čas využívame aj na prípravu neformálneho vzdelávania pre základné a stredné školy, spojeného s rôznymi aktivitami a kvízom. Plánujeme ho spustiť po otvorení škôl.

 

Začiatkom apríla sa vám podarilo získať finančnú podporu od programu Raiffeisen banky Gesto pre mesto, v ktorom ste so ziskom 548 hlasov skončili na prvom mieste. Financie by ste chceli použiť na realizáciu projektu Malacky pre stromy. Chystáte sa projekt presunúť na neskôr, alebo máte nejakú inú alternatívu, ako ho uskutočniť?

Projekt plánujeme uskutočniť na jeseň, ktorá je ideálnym časom na výsadbu. Stále veríme, že sa situácia zlepší a všetko zrealizujeme v pôvodnom termíne. Ak by sa stav nezmenil, budeme to riešiť operatívne.

 

Minulý rok ste realizovali podobný projekt s názvom Stromy pre Malacky. Čo je cieľom tohtoročného projektu Malacky pre stromy?

Keďže ide o pokračovanie minuloročného projektu, náš cieľ zostáva rovnaký: vysadiť čo možno najväčšie množstvo listnatých stromčekov, aby sa rozšírila ich diverzita v Malackách. Tento rok plánujeme vysádzať aj okrasné dreviny, a vytvoriť tak oddychovú zónu v centre nášho mesta. Samozrejme budeme pokračovať aj s výsadbou ovocných druhov.

 

Pri príležitosti Dňa Zeme ste tento rok založili facebookovú skupinu EKOKLUB. Čo bolo dôvodom jej založenia? Má niečo spoločné so súčasnou situáciou (korona kríza)?

Už dávnejšie sme premýšľali nad vytvorením internetovej platformy, kde by sme mali osobnejší kontakt s našimi sledovateľmi. Chceli sme, aby sa ľudia viac angažovali, diskutovali a vymieňali si nápady, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Korona kríza výrazne prispela k vytvoreniu skupiny EKOKLUB, ktorú sme symbolicky spustili na Deň Zeme. Radi by sme, aby sa prostredníctvom tejto platformy zvyšovalo povedomie o ekologickom životnom štýle. Myslíme si, že EKOKLUB bude veľkým prínosom pre nás všetkých. 

 

Aktivity Malackých Zberačov môžete sledovať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Patrícia Arpášová. Foto: archív Malackých Zberačov


.

BM: Ustekana sobota