Počas uplynulého víkendu, v sobotu 23. mája sa mal konať už 51. ročník chodeckých pretekov Záhoracka 20-ka (Z20). Zo známych pandemických dôvodov ju však museli preložiť až na jesenný termín 24. októbra.

Organizátori Z20 Roman Gazárek, Ondrej Malík z Miestneho športového klubu (MŠK) Borský Mikuláš a manželia Danka a Ján Dobiášovci z Junior clubu (JC) Bor. Mikuláš sa s tým však nezmierili a v deň pôvodného konania len tak „po Búransky“ Z20 odpochodovali.

Na Kalaštavskej ceste, kadiaľ vedie aj trasa Záhoráckeho maratónu sa v sobotu stretli, rozcvičili, rozchodili a mohlo sa začať s pretekmi. Veterán, čoskoro šesťdesiatnik Ondrej Malík sa vydal na 5 km trať ako prvý, postupne sa k nemu pridávali na druhom kilometri staršia žiačka Mária Gazárková, na treťom mladšia žiačka Adriána Gazárková a na štvrtom najmladší žiaci Nina Lasicová, Natália Sofková, David Filípek a „mimo súťaž“ si trať prešiel aj Štefan Lasica, otec Niny Lasicovej.

Malík dosiahol na 5 km čas 29:00 min., M. Gazárková za 3 km čas 17:37 min., A. Gazárková na 2 km čas 12:04 min. a 1 km trať dali N. Lasicová za 5:29, N. Sofková za 6:55 a D. Filípek za 7:12 min.

„Súťažilo sa na ceste, kde sa beží aj Záhoracky maratón, na ktorej pravidelne trénujeme a mame ju rozmeranú na všetky strany, smerom na Kalaštáv, Š. Humence či až po pieskovňu smerom na Záhorie (Škodovku). Pretekárom sme aj riadne odmerali časy, tie však do žiadnych štatistík nepôjdu, ale sme radi aj za tréningové osobné rekordy,“ zhodnotil preteky Roman Gazárek.

A keď už preteky, tak aj s cenami. Nechýbali sladkosti z Mäso – Potravín Ireny Hyžovej a účastnícke medaily od organizačného výboru Z20, ktoré odovzdali Dobiášovci, O. Malík a R. Gazárek. Títo atletickí nadšenci odvádzajú v Borskom Mikuláši skvelú prácu, O. Malík organizuje športové hry pre 1. – 4. ročníka, R. Gazárek vedie atletický krúžok pre 5. – 9. ročník, je riaditeľom Z20, spolu organizujú aj Beh o pohár starostu obce a sú aj rozhodcami atletiky, špeciálne chôdze. No a Dobiášovci sú dlhoročnou dušou Z20.

Určite sa so všetkých stretneme v októbri na Búroch na 51.ročníku Z20.


.
Toto je čítané

Futbal 6. liga: Smútok v Rybkách zmiernila výhra nad Starou Turou

V VI. lige Západ pokračoval na diaľku súboj lídra Spartaka Stráže s…

BM: Ustekana sobota