Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Holíči na svojom zasadnutí vo štvrtok (28. 5.) neschválili vykrytie straty hospodárenia spoločnosti SMM Holíč, ktorej jediným spoločníkom je mesto, vo výške 411.038,07 eura. Poslanci, ktorí nepodporili návrh, poukazujú na fakt, že sa vykrytie straty malo riešiť iným spôsobom.

Primátor Holíča Zdenko Čambal, Foto: Internet

Dohoda bola, že strata pôjde v inej výške a zvyšok pôjde cez účelovo viazané navýšenie základného imania. Mám problém aj so zaúčtovaním straty z wellness centra a zefektívnením komerčných činností. Hlasovaním sme chceli deklarovať snahu o transparentnosť, že návrh neprejde sme nečakali. Argumenty asi presvedčili aj poslanca z opozičného klubu. Uznávam verejnoprávny účel spoločnosti, ale nechcem, aby sme nehospodárnosť schovali za mantru navýšených nákladov pre mesto cez DPH,” uviedol pre TASR poslanec Štefan Duffek.

Primátor Zdenko Čambal dal následne podnet na zvolanie dozornej rady spoločnosti. “Na ňu prídem aj ja a čo som na zastupiteľstve len v krátkosti načrtol, tam si to musíme vysvetliť podrobnejšie. Bude sa musieť zvolať ďalšie zasadnutie MsZ, na ktorom bude možno jediným bodom programu vykrytie tejto straty. Aby sme ako mesto nemuseli znášať zvýšené náklady, ktoré v tomto konkrétnom prípade predstavujú sumu vo výške 78.000 eur,” informoval primátor.

Na zasadnutí zastupiteľstva zaznel aj názor na zrušenie spoločnosti a výzva, nech si služby, ktoré zabezpečuje SMM, mesto rieši vo vlastnej réžii. “Spoločnosť zamestnáva ľudí podľa mňa nad plán. Poukázal som aj na nezrovnalosti v správe, najmä ohľadom odmien a miezd. Nie som ekonóm a neviem na to kompetentne odpovedať, ale kolegovia z poslaneckého klubu mi vysvetľovali, že zrušenie spoločnosti by nebola pre mesto až taká záťaž. Radšej prídem o DPH, ako vykrývať stratu vo výške 411.000 eur,” vysvetlil svoj návrh na zrušenie spoločnosti pre TASR poslanec Marek Šefčík.

Primátor uviedol, že v schválenom rozpočte mesta je už balík financií pre tento subjekt započítaný. “Spoločnosť využívame aj preto, že je platcom DPH a dokážeme cez ňu viesť podnikateľskú činnosť, ktorá mestu vygeneruje finančné zdroje. Ak neposkytneme vykrytie straty, spoločnosť bude služby ako platca DPH fakturovať s navýšením o 20 percent. To bude v konečnom dôsledku pre mesto podstatne drahšie,” doplnil primátor.


.

BM: Festival Záhrad