Na najbližšom mestskom zastupiteľstve (štvrtok 18. júna) poslanci v Malackách prerokujú záverečný účet mesta za rok 2019. Celkové minuloročné hospodárenie mesta skončilo v pluse takmer 4 milióny eur. Prebytok samotného rozpočtu je 741 804,52 €, z toho po očistení o nevyčerpané prostriedky zo štátneho rozpočtu zostane 602 034,46 €, ktoré sa navrhujú presunúť do rezervného fondu.

Primátor mesta Juraj Říha

Ďalších 1,1 milióna € ako zostatok finančných operácií sa rovnako navrhuje zapojiť do rezervného fondu pre krytie zámeru výstavby novej športovej arény alebo ako rezervu pre nepredvídané situácie.

Zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy ustanovuje, že rezervný fond je možné na základe rozhodnutia mestského zastupiteľstva zapojiť do rozpočtu mesta. Z prebytku hospodárenia roka 2019 sa takto navrhuje okrem iného presunúť 20 tisíc € na dofinancovanie projektových dokumentácií, 20 tisíc € na výkup pozemkov, 40 tisíc € na rekonštrukciu potravinových výťahov v škôlkach či 42 tisíc € na modernizáciu techniky v mestskej spoločnosti TEKOS.

Poslancom sa v rámci 4. zmeny rozpočtu navrhuje schváliť čerpanie z už schváleného úveru:

  • 900 000 € na rekonštrukcie ciest (najväčší objem z tejto sumy je určený pre ulicu Jozefa Kubinu),
  • 520 000 € na financovanie novej telocvične v ZŠ Dr. J. Dérera,
  • 180 000 € na modernizáciu verejného osvetlenia na Radlinského ulici a Záhoráckej ulici,
  • 50 000 € na kabelizáciu rozvodov na Radlinského ulici (po oprave plynovodov sa odstránia staré betónové stĺpy verejného osvetlenia. Nové elektrické rozvody pre osvetlenie budú vedené v zemi).

„Tak, ako som signalizoval v marci na začiatku pandémie, máme dostatočnú rezervu na zvládnutie krízy, čo dokazujú krásne výsledky nášho hospodárenia za predošlý rok,“ skonštatoval primátor Juraj Říha a doplnil: „Okrem toho, majetok mesta sa vďaka investíciám rozšíril o takmer 4 milióny €. Celková zadlženosť mesta k 31. decembru 2019 bola 36,49 %, pričom maximálna zákonom povolená hranica je 60 %.“

 

Štvrtou zmenou rozpočtu reaguje mesto aj na pokles príjmov od štátu o 600 tisíc €, preto o rovnakú sumu znižuje svoje bežné výdavky.

-lp-


.

BM: Festival Záhrad