Minister obrany Jaroslav Naď v obci Šajdíkove Humence navštívil (9.6.) účastníka národného boja za oslobodenie Bernarda Papánka, ktorý v januári tohto roka oslávil svoje 100. narodeniny. Pri tejto príležitosti mu dodatočne zablahoželal a ocenil ho pamätným krížom vojnového veterána.


„Vojnových hrdinov, akým aj pán Bernard Papánek nepochybne je, už nie je veľa. V ich príbehoch hrdinstva a odvahy, v ktorých neváhali vzoprieť sa útlaku nacistického režimu, je ukryté jasné posolstvo – neúnavný boj za slobodu a demokraciu, univerzálne hodnoty, ktoré dnes považujeme za samozrejmosť, a mnohokrát zabúdame na ich krehkosť. O to viac si cením, že som mal dnes príležitosť osobne sa stretnúť a vzdať hold jednému z hrdinov národného boja za oslobodenie,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Ako ďalej uviedol, rezort obrany v súčasnosti eviduje 452 účastníkov národného boja za oslobodenie.

Bernard Papánek sa narodil 19. januára 1920 vo Viedni v židovskej rodine. Po anektovaní Rakúska Nemeckom v roku 1938 stihol ujsť do Brna a po obsadení Čiech a Moravy ušiel do Palestíny. V Palestíne 19. októbra 1942 vstúpil do čs. jednotiek, ktoré bojovali v severnej Afrike pri Tobruku, kde slúžil v 11. rote 200. ľahkého protilietadlového pluku. Počas bojov v Dunkerqueu utrpel ťažké zranenie. Po operácii a dvoch mesiacoch liečenia bol prepravený späť do Veľkej Británie.

Za svoje nesporné bojové zásluhy bol Bernard Papánek vyznamenaný britskou vojenskou medailou Africa Star a čs.vojenskými medailami za zásluhy II. stupňa a za chrabrosť pred nepriateľom. Po vojne sa vrátil najskôr do Palestíny, potom do Viedne a neskôr do Československa. Pred pár rokmi sa vrátil na Slovensko.

Zdroj: MOSR.sk


.
Toto je čítané

Odškodňovanie poľnohospodárov pre škody na plodinách nie je systémové

Klimatické zmeny spôsobené globálnym otepľovaním sa aj na Záhorí prejavujú čoraz častejšie.…

BM: Ustekana sobota