Slovenské Kopčany a české Mikulčice spája od októbra minulého roka nový cyklistický most. Stavba svojou unikátnosťou zaujala aj komisiu v súťaži Stavba roka 2019. O jej oficiálnom názve rozhodnú občania.

Foto: Planet Slovakia

Most cez tisíc rokov. Aj tak nazývajú historici lávku, ktorá spája dve veľkomoravské obce. Trnavský samosprávny kraj a Juhomoravský kraj sa dohodli, že o oficiálnom názve mosta rozhodnú občania. Svoje návrhy budú môcť posielať prostredníctvom sociálnych sietí krajov alebo mailom slovenskej župe na komunikacia@trnava-vuc.sk alebo českému kraju na marketing@jmk.cz do 12. júla.

Zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja a Juhomoravského kraja vyberú dva najlepšie návrhy, ktoré postúpia do ďalšieho kola. O víťaznom názve rozhodnú opäť občania hlasovaním na sociálnych sieťach krajov. Kritéria pre výber návrhov do najlepšej „dvojky“ sú:

    1. názov znie dobre v češtine aj v slovenčine,
    2. názov neobsahuje vulgárne, rasistické, urážajúce prvky,
    3. názov reaguje na lokalitu, históriu územia alebo význam mosta.

Autor alebo autorka víťazného názvu budú aj odmenení. Od krajov získajú cyklobalíček, ktorý ocení každý vášnivý cyklista. Jeho súčasťou bude aj fľaša s podpisom svetovej cyklistickej elity Petra Sagana. Víťaz bude mať možnosť lepšie spoznať zaujímavé miesta južnej Moravy a získa vstup do Archeoparku Pavlov a Vida! Science centrum. K letnému večeru si víťaz vychutná aj kvalitné moravské vínko.

Svoje návrhy môžu občania posielať do 12. júla, a to prostredníctvom komentárov pod príspevkom Trnavského samosprávneho kraja na sociálnej sieti Facebook a Instagram alebo mailovo na komunikacia@trnava-vuc.sk.

Lávka je súčasťou projektu, ktorý realizoval Trnavský samosprávny kraj v spolupráci s Juhomoravským krajom. V rámci jedinečnej oblasti, ktorá spája históriu Čechov a Slovákov, sa vybudovala oceľová lávka v dĺžke 143 metrov cez hraničnú rieku Moravu a nadväzujúce prístupové komunikácie v celkovej dĺžke 3,1 km.

Cieľom projektu bolo prepojiť lokality Mikulčice a Kopčany pre cyklistov, peších návštevníkov a miestnych obyvateľov v rámci unikátnej lokality pamiatok slovanského hradiska Veľkej Moravy.


.

BM: Kralici