Mesto Skalica prenajíma Stredoeurópskej vysokej škole (SEVŠ) cez svoju spoločnosť Správa mestského majetku (SMM) budovu v centre mesta za symbolické nájomné. Mesto pritom budovu spláca lízingovej spoločnosti, ktorej ročne uhrádza takmer 45.000 eur. Viacerí poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) majú voči tomu výhrady.

ilustračné foto Google Maps

Zmluvu na prenájom budovy uzatvorilo so Stredoeurópskou vysokou školou vedenie radnice v roku 2011 pod vedením primátora Stanislava Chovanca. “Mesto predalo budovu lízingovej spoločnosti a splácame každý mesiac 3724 eur. Škola je v nájomnom vzťahu za jedno euro ročne,” uviedla pre médiá primátorka mesta Skalica Anna Mierna.

Ročne tak mesto zaplatí takmer 45.000 eur za priestory, ktoré nevyužíva. “Na ekonomickej komisii sme sa o túto problematiku zaujímali minulý rok. Ponúkli sme spracovanie interného auditu SMM, ktorá spravuje aj zmluvy o prenájme majetku mesta. Primátorka ponuku neprijala s tým, že komisia nemá jej dôveru. Následne menovala svoju pracovnú skupinu, ale doteraz zastupiteľstvo nedostalo výsledky jej práce,” uviedol pre TASR predseda ekonomickej komisie Miroslav Horňák.

Ako doplnil, o budovu sa ako poslanec informoval u vtedajšieho riaditeľa SMM Ľudovíta Bráneckého. “Uviedol, že budova je mimo prevádzky už rok, ale že škola si záväzky vyplývajúce zo zmluvy plní,” doplnil predseda ekonomickej komisie.

Na poslednom zasadnutí MsZ poslanecký zbor mesta odsúhlasil za novú konateľku SMM poslankyňu zastupiteľstva Annu Ozábalovú. “Na viacero budov si mesto v minulosti zobralo finančný lízing. Vlastný majetok si teraz postupne odkupujeme a aj pomerne draho, čo je aj prípad budovy, v ktorej sídli SEVŠ. Určite je to treba prehodnotiť, a nielen nájomné, ale aj to, či tu škola zostane. Budem iniciovať, aby sa celá situácia prehodnotila a hľadali sa riešenia,” uviedla k zmluve Ozábalová.

Podľa niektorých poslancov, ktorí aj v minulosti pôsobili v poslaneckom zbore, pri rozbehu mala takáto nájomná zmluva význam. “Keď škola vznikala, argumentom na zvýhodnený nájom bola podpora spoločenského života v meste. Keďže mesto nie je vlastníkom ani spoluvlastníkom školy, nedostávame správy o činnosti. Vnímam len to, že z diania v meste sa postupne vytratila. Vzhľadom na aktuálnosť témy budem požadovať bližšie informácie o rokovaní vedenia mesta so školou,” uviedol k prenájmu školy poslanec Milan Roman.

SEVŠ má napriek výhodným podmienkam nájmu zo strany mesta dlh v sociálnej a zdravotných poisťovniach. Podľa údajov z webovej stránky finstat.sk škola dlhuje Sociálnej poisťovni 186.406,16 eura a nedoplatok preddavku poistného do zdravotných poisťovní má vo výške 56.323,70 eura.


.
Toto je čítané

BSK: Dvanásty ročník súťaže Vráťme knihy do škôl spoznal víťazov

Dvanásty ročník celoslovenskej súťaže Vráťme knihy do škôl, zameranej na podporu čítania…

BM Salon EV