Do funkcionárskych štruktúr klubu sa vracia bývalý mediálny manažér FK Senica Filip Holec, ktorý bude pôsobiť vo funkcii športového riaditeľa klubu.

Foto: FK Senica

Do nášho klubu sa vracia ďalšia známa tvár, ktorá s ním bola v minulosti spätá. Filip Holec pôsobil v rokoch 2016 – 2017 na pozícii mediálneho manažéra klubu, teraz na neho čaká ešte väčšia výzva. Po návrate bude v našom klube vykonávať funkciu športového riaditeľa klubu. Viac nám prezradil v prvom rozhovore po svojom návrate na Záhorie.

Filip vitaj späť v FK Senica – aké sú tvoje prvotné pocity po návrate do klubu? 

– Moje pocity sú samozrejme príjemné, už dlhšie som avizoval, že sa nebránim návratu do každodenného futbalového kolobehu, kontakt so Senicou prebehol veľmi rýchlo. Dohodli sme sa v priebehu dvoch dní. Presvedčilo ma najmä to, že impulz prišiel od samotného klubu, nemusel som nikoho náhaňať so zámerom, aby ma vzal do práce. Martin Šnegoň a Miroslav Mentel poradili moje meno krízovému manažérovi FK Senica (Oldřich Duda pozn. red.), po zhruba dvadsaťminútovom rozhovore s pánom Dudom som sa presvedčil, že to s klubom myslí naozaj vážne a že tu ideme budovať niečo, čo môžeme nazvať dlhodobá koncepcia. To bolo pre mňa najzásadnejšie.

Čo všetko sa v klube od tvojho odchodu zmenilo?

V klube sa od môjho odchodu zmenilo pomerne veľa, na druhej strane sú tu stále lojálni ľudia, ktorí v klube pôsobili aj predtým. Tí sú jadrom klubu, či už ide o Martina Šnegoňa, Ivana Tobiáša alebo Milana Suchého. Do klubu sa vrátili Miroslav Mentel a Juraj Piroska, čo bola pre mňa jedna z najpodstatnejších vecí, ktorá ma presvedčila, že Senica bude správny krok.

Naposledy si v našom klube vykonával funkciu mediálneho manažéra, teraz prichádzaš ako športový riaditeľ klubu. Aké zmeny teda nastali v tvojom živote?

Zmenilo sa toho veľa (smiech). Založil som si rodinu, som otcom 16-mesačnej dcéry, to ma prinútilo k tomu, aby som ukončil svoje pôsobenie v rôznych leteckých spoločnostiach a jednoducho sa usadil a trávil viac času s rodinou. Uvedomujem si, že aj teraz na začiatku v Senici to bude časovo veľmi náročné. Zásadné je ale to, že budem môcť byť so svojou dcérou a priateľkou každý deň a vrátiť im tak ten čas, ktorý som strávil posledný rok bez nich. Nakoľko som v posledných rokoch veľa cestoval a navštívil krajiny ako Haiti, Pakistan či Irak, beriem príležitosť znova pracovať v FK Senica ako privilégium. Nie každý má v živote to šťastie, že môže robiť čo ho naozaj baví.

Ako bolo spomenuté, v klube budeš pôsobiť na pozícii športového riaditeľa – v skratke nám skús opísať, čo bude obnášať táto funkcia.

V tejto chvíli som v klube druhý deň, našim primárnym cieľom je momentálne dať dokopy skladbu prvého mužstva pre budúcu sezónu, pomôcť s výberom nového hlavného trénera A-mužstva a samozrejme popri tom sa chceme pustiť do budovania kádrov v akadémii klubu. Pre klub sa budem snažiť do budúcna získať stabilných partnerov a sponzorov, pretože to je to, čo náš klub potrebuje – byť lokálny a silný na Záhorí. Rovnako potrebuje byť klub silným partnerom pre sponzorov v tomto regióne. To je jeden z mojich veľmi podstatných cieľov. Svojou prácou sa budem snažiť prispieť najmä k skautingu, ktorý dnes na Slovensku až na zopár výnimiek nefunguje. Chceme využiť túto skutočnosť a priviesť do klubu hráčov nech už sú z akéhokoľvek kúta Slovenska či Česka. Posledné tri roky som sa venoval skautingu intenzívne. Za posledný rok som videl viac ako 200 zápasov. Sledoval som slovenskú, českú a poľskú ligu, rovnako tak aj MLS (Major league soccer) či futbal v škandinávskych krajinách alebo Austráliu a Oceániu, kde vidím obrovský potenciál kvality, ktorá je tu dnes nevyužitá.

V posledných sezónach prevládal v klube väčší počet legionárov ako domácich hráčov zo Slovenska. Môžeme v tomto smere očakávať do budúcna nejaké zmeny?

Našim primárnym cieľom v klube ale bude získavanie slovenských a českých hráčov, pretože to v Senici bolo v minulosti dobrým zvykom, klub bol vtedy vážnym súperom všetkých mužstiev v lige. To je naša priorita. Nebránime sa aj zahraničným hráčom, musia však priniesť výnimočnú kvalitu. Budeme sa snažiť prinavrátiť serióznosť a kvalitu v prvom rade Slovensku a Česku a následne to doplniť kvalitou, ktorá bude dostupná na trhu.

Aké sú tvoje ambície v FK Senica?

– Čo sa týka krátkodobých ambícií, záleží mi na tom, aby sme sa dohodli s kvalitným trénerom a vybudovali konkurencieschopný a kvalitný káder na budúcu sezónu. Pokiaľ ide o dlhodobé ciele, rád by som prispel k tomu, aby Senica bola klub, ktorý si dokáže na seba zarobiť sám svojou činnosťou či už vďaka prestupovej politike alebo marketingu. Na tom budeme pracovať v dlhodobej stratégii klubu.

Tvoj mladší brat Dominik naštartoval svoj brankársky rast práve v Senici v sezóne 2017/18. Dnes už po prestupe do Sparty Praha nepôsobí na Slovensku. Čo to pre teba znamená?

Môj brat už nepôsobí v slovenskej lige, čiže nebudem mať už žiadnu morálnu dilemu v zápasoch proti nemu, komu fandiť. Jedine, ak by sme sa v budúcnosti stretli v európskych pohároch (úsmev). Na druhej strane budú mať pre mňa zápasy proti Žiline špeciálnu motiváciu. Samozrejme si prajem, aby bol Dominik v Sparte Praha úspešný a darilo sa mu.

FK Senica


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

BM: Ustekana sobota