Záver školského roka v budove školy na Záhoráckej v Malackách sprevádzali rozsiahle stavebné práce. Zmeny nastali v základnej škole aj v škôlke, ktoré obe sídlia v spoločnej budove.

foto: S. Osuský

Základná škola

Hneď pri vstupe do školy svieti nový vestibul. Pôvodne tmavý až ponurý priestor sa zmenil na vzdušný a presvetlený. Ide o pokračovanie série obrovských investícií mesta, ktoré  do budovy a areálu smerovali za posledné tri roky: nová fasáda, zateplenie, dlažba pred hlavným vchodom, bezbariérový vstup, nové osvetlenie oboch telocviční, nové podlahy v triedach a odborných učebniach, rekonštrukcia všetkých 15 blokov, zrekonštruovaná atletická dráha, nové átrium.

„Nikdy som si nedokázala predstaviť, že by sa škola dokázala takto premeniť. Zosvetlenie vestibulu ukázalo aký potenciál celý priestor dáva. Mesto Malacky nám pomohlo splniť veľký sen. Vstup do našej školy je moderný, pôsobí čisto a reprezentatívne. Zmena je neskutočná a každého veľmi milo prekvapí. Okrem vestibulu máme ďalší splnený sen, novú vrátnicu pri hlavnom vchode. Drevená stena oproti hlavnému vchodu je akousi poslednou bodkou, aby to bolo dokonalé. Škola sa nám mení pred očami už dlhšiu dobu. Nádhera, ďakujeme,“ vyjadrila svoje pocity riaditeľka ZŠ na Záhoráckej Alena Číčelová.

Dôležitý finančný vklad do rekonštrukcie priestorov na ZŠ Záhoráckej priniesol dlhoročný partner mesta, spoločnosť POZAGAS a. s. Spoločnosť sa v dávnejšej i nedávnej minulosti podieľala na spolufinancovaní  viacerých projektov mesta, napríklad na opravách ihrísk, parkov či  futbalového štadióna a tiež na rekonštrukciách viacerých základných a materských škôl v meste. Sme súčasťou mesta, preto našu pomoc chápeme ako spoločenskú zodpovednosť. V spoločnosti POZAGAS, a. s.,  sme vždy vnímali, že išlo o dobre investované peniaze, a je tomu tak aj  teraz v prípade rekonštrukcie ZŠ Záhorácka. Súčasní žiaci budú o 30 rokov významnou  súčasťou spoločensko–ekonomického života našej  krajiny,  preto je veľmi dôležité, aby dostávali vzdelanie v zodpovedajúcich podmienkach,“ povedal generálny riaditeľ POZAGAS a. s., Ivan Vaškor.

Novotou dýcha aj školské átrium, ktoré sa zmenilo z rozhorúčenej kopy betónu na príjemné zákutie so stromami a pestovaným trávnikom. Na mieste pribudne ešte nové detské ihrisko. Zmeny ocenil aj poslanec mestského zastupiteľstva Adam Janík: „Ako bývalého žiaka tejto školy a súčasného člena školskej rady ma veľmi teší ďalšia investícia, ktorá posúva túto školu opäť na vyššiu úroveň. Vstupný vestibul vyzerá omnoho dôstojnejšie, ale osobne sa mi najviac páči nová podoba átria, ktoré je plné zelene a stromov.“

Výpočet investícií sa tým ale zďaleka nekončí, pretože školu ešte čaká postupná oprava chodieb na jednotlivých poschodiach, modernizácia kuchyne a eurofondový projekt rekonštrukcie odborných učební.

 

Materská škola
Rozsiahly vestibul základnej školy ponúkol možnosti aj pre rozšírenie materskej školy o 20 miest. Na mieste starých tmavých šatní po stavebných úpravách vznikli nové priestory, vďaka čomu k dvom už existujúcim triedam škôlky pribudla ešte jedna. Nová trieda privíta prvé deti v septembri. „Vždy sa teším, keď otvárame nové alebo zrekonštruované triedy či pracoviská. Už som navštívila niektoré materské školy v okolí a vždy si uvedomím, že máme naozaj krásne priestory,“ povedala riaditeľka MŠ Malacky Martina Novotová.

Elokované pracovisko malackej materskej školy funguje v budove ZŠ na Záhoráckej už niekoľko rokov. Riaditeľky oboch škôl hovoria o veľmi korektných a bezproblémových vzťahoch.  Martina Novotová:  Spolupráca s vedením základnej školy aj s ostatnými zamestnancami je veľmi dobrá. Navzájom si vychádzame v ústrety a vieme sa vždy dohodnúť.“ Tieto slová do bodky potvrdila aj riaditeľka ZŠ, ktorá s úsmevom dodala: „Chodenie po schodoch najlepšie zo všetkých zvládajú škôlkari. Jedáleň máme totiž na poschodí a drobci túto cestu musia absolvovať až trikrát denne.“

 

Tento projekt je podporený z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Ľubica Pilzová


.

BM: Festival Záhrad