S cieľom znižovať nehodovosť a ochrániť čo najviac životov a zdravie, polícia pripravila opatrenia počas letnej turistickej sezóny. Do týchto opatrení sa zapoja okrem dopravných policajtov aj ďalšie zložky ako poriadkoví, železniční policajti, a tiež dobrovoľní strážcovia poriadku na celom Slovensku.

Plány polície počas letnej turistickej sezóny

Počas celého leta bude preventívne viac policajtov najmä na miestach kultúrno-spoločenských podujatí, ktoré sú z pohľadu pandémie povolené, tiež v okolí kúpalísk, priechodov pre chodcov, zastávok hromadnej dopravy, železničných staníc, detských ihrísk, parkov i ďalších miest so zvýšeným pohybom osôb.

Policajti budú intenzívne sledovať dianie na motocyklových zrazoch a spolupracovať aj  s organizátormi. Kontroly budú zamerané na najčastejšie príčiny dopravných nehôd s motocyklistami, najmä na spôsob a rýchlosť jazdy, povinnosti vodiča a bezpečnostné prvky.

Keďže cieľom polície nie je vyberanie pokút, ale ide naozaj o zvýšenie bezpečnosti, policajti budú kontrolovať aj správnosť a úplnosť dočasných a prenosných značiek. Prejazdnosť a plynulosť na diaľniciach, rýchlostných cestách v súvislosti s výstavbou, opravou a rekonštrukciou ciest. V prípade zistenia nedostatkov na to upozornia správcov ciest, aby chyby odstránili.

Na základe dlhodobých analýz policajti dohliadnu na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky na miestach a v časoch, kedy najčastejšie dochádza k nehodám a kolíziám, ale aj všade tam, kde si to situácia vyžiada.Pozornosť budú venovať aj motocyklistom, cyklistom a chodcom. Nezabudnú ani na vodičov autobusov a nákladiakov, dohliadnu aj na dodržiavanie správneho prechádzania cez železničné priecestia a podobne.

Okrem toho, čo sme spomenuli, policajti budú kontrolovať aj oprávnenosť pobytu štátnych príslušníkov tretích krajín. A tiež naďalej kontrolovať dodržiavanie odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v súvislosti s opatreniami proti šíreniu ochorenia COVID 19.

Medzi najčastejšie priestupky, ktoré vodiči páchajú, patrí porušenie povinností vodiča. Pre vysvetlenie, do tejto kategórie zaraďujeme napríklad nedanie prednosti chodcom, nevenovanie sa plne vedeniu vozidla a nesledovanie situácie v cestnej premávke.  Ďalej je to nesprávny spôsob jazdy a na tretej priečke v rebríčku top priestupkov je nedodržanie predpísaných rýchlostí. Čo sa týka dodržiavania rýchlosti, okrem možnosti že vás policajt zastaví na mieste a vyrieši priestupok v blokovom konaní, ďalšou možnosťou je aj využitie takzvaného inštitútu objektívnej zodpovednosti, čo znamená, že vás policajti nezastavia, ale nasnímajú vás radary a vám príde pokuta poštou domov. Takže vrelo odporúčame mať nohu pod kontrolou. Ďalší narastajúci fenomén je telefonovanie za volantom a alkohol, čo spôsobuje fatálne následky po dopravných nehodách.  Takže veľmi intenzívne budú policajti kontrolovať dodržiavanie aj týchto prehreškov zo strany vodičov s cieľom eliminovať ich z premávky.

Polícia vám praje príjemné leto, dávajte na seba pozor, jazdite bezpečne a nezabúdajte, ak budete dodržiavať všetky pravidlá a predpisy, pokutu nedostanete.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová.


.

BM: Kralici