Obce v regióne Záhorského Pomoravia žiadajú Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave o zhodnotenie situácie v súvislosti s nadmerným výskytom komárov. V prípade potvrdenia kalamitnej situácie hygienikmi zvažujú samosprávy mimoriadne postreky.

Ilustračné foto 123rf.com

Okrem mesta Stupava, ktoré o žiadosti smerovanej na RÚVZ informovalo na sociálnej sieti, medializoval svoj list hygienikom aj starosta obce Vysoká pri Morave Dušan Dvoran. Tvrdí, že situácia v obci a jej okolí je neúnosná, a to aj v porovnaní s rokom 2019, keď hygienici potvrdili kalamitné premnoženie komárov. “Ak sme v roku 2019 hovorili o premnožení, tak teraz je to x-násobok,” píše Dvoran, ktorý uvádza, že v obci nie je prakticky možné sa pohybovať v exteriéri a navyše, vpichy komárov sú agresívnejšie ako po minulé roky. „Aj u miestnych občanov, ktorí sú na to zvyknutí, prichádza k alergickej reakcii, čo doteraz nebolo,” napísal Dvoran.

Biologický postrek BTI, ktorý realizoval Bratislavský samosprávny kraj (BSK), nemal podľa neho prakticky žiadny účinok. Odporcov plošného chemického postreku upozorňuje na to, že obyvatelia si kupujú “na litre” chemický prípravok, ktorým si striekajú záhrady a dvory. “Množstvo použitej chémie je tak násobne väčšie, ako by to bolo pri plošnom postriekaní aspoň intravilánu obce,” upozornil.

Problémy s premnoženými komármi potvrdil pre TASR aj starosta Záhorskej Vsi Boris Šimkovič. Podľa jeho slov sa v utorok predpoludním na túto tému koná stretnutie starostov 11 obcí v regióne.

Problém s premnoženými komármi rezonoval aj v lete 2019. Hygienici vtedy na základe vlastného prieskumu označili stav v katastroch obcí v povodí Moravy na Záhorí i mestských častiach Bratislavy ako kalamitný. Obce sa vtedy obrátili aj na vládu, ktorá reflektovala na ich žiadosť o pomoc.


.
Toto je čítané

Skalica získala dotáciu takmer 1,5 milióna eur na revitalizáciu lesoparku Hájek

V Skalici zrevitalizujú lesopark Hájek aj Mestská búdu. Zámer na tieto projekty…

BM: Ustekana sobota