Ekoporadňa o životnom prostredí. Na otázky o životnom prostredí, ochrane prírody a všetkom čo s tým súvisí odpovedá Gbelčan environmentalista RNDr. Peter Brunovský, PhD.

Ilustračné foto 123rf.com

→ Ako môžeme efektívne využiť tvoriaci sa odpad v domácnosti?  Terézia (Chropov)        

Odpad alebo samotné zvyšky v domácnosti sú témou na dennej báze a takpovediac aj nekonečný kolotoč, ktorý nás neustále zaťažuje. Čokoľvek si buď doma vyrobíme či použijeme, tvorí sa u toho odpad. Máme skupinu ľudí, ktorí takýto odpad celý v kope vhadzujú do komunálneho odpadu, ďalšia skupina ľudí takéto odpady poctivo triedi (plasty, papier, sklo, kovy) a potom tu máme skupinu tzv. kreatívnych ľudí, ktorí neuvažujú ako sa daného odpadu zbavia, ale naopak vymýšľajú rôzne alternatívy ako ho efektívne využiť. Samozrejme, nie u každého odpadu to je možné, vo väčšine prípadov to je však reálne. Z môjho presvedčenia by som odporučil zopár tipov, ktoré sú súčasťou bežne stráveného dňa:

  • Káva – mnohí z nás si bez nej nevedia predstaviť ráno, najmä ak sa jedná o „turka“. Odpadom je kávová usadenina, ktorú môžeme ďalej využiť napr. na vyhnanie škodcov, čistenie riadu, hnojenie kvetov, osvieženie vzduchu, vyživenie vlasov či vyleštenie nábytku.
  • Jablko – ovocie je zdravé a tiež vhodné na desiatu, či už pre deti alebo ostatných ľudí. Nie všetci ho však majú radi so šupkami. Odpad v podobe šupiek využijeme na prípravu voňavého čaju, tiež na čistenie hrncov a panvíc. Samotný ohryzok využijeme na jablčný ocot.
  • Cibuľa – rovnako aj zelenina má svoje čaro pre naše telo. Chutná cibuľová polievka zalahodí na obed nejednému z nás. Z cibule vzniká podobne šupkový odpad, ktorý má mnoho využití napr. výživa rastlín, farbenie vajíčok, obklad na rany a opuchy či prísada do chleba.
  • Banán – ovocia nikdy nie je dosť a keď príde čas olovrantu, vedia po ňom siahnuť tiež športovci. Zase tu máme šupky, no v inej podobe. Takýto odpad vieme využiť na bielenie zubov, zmäkčujú mäso, leštenie obuvi a striebra alebo upokojujú podráždenú pokožku.
  • Víno – sú ľudia, ktorí si po príchode z práce spestria večeru dobrým červeným alebo bielym vínkom. Nemusí to byť ani oslava či nejaká príležitosť. Odpad čiže korkovú zátku využijeme na vystlanie vázy, púzdro na USB kľúč, rám obrazu, či reklamný banner na stenu.

 

Svoje otázky môžete posielať emailom na brunovsky.peter.sevs@gmail.com.


.
Toto je čítané

Odškodňovanie poľnohospodárov pre škody na plodinách nie je systémové

Klimatické zmeny spôsobené globálnym otepľovaním sa aj na Záhorí prejavujú čoraz častejšie.…

BM: Ustekana sobota