Z centrálneho krízového fondu Trnavského samosprávneho kraja (CKF) budú podporené projekty zamerané na zadržiavanie vody v krajine, ktoré pôsobia aj ako ochrana proti povodniam.

Trnavský župan Jozef Viskupič

Fond tiež poskytne finančné zdroje dobrovoľným hasičom na plnenie dôležitých úloh pri ochrane ľudí a majetku. Až 22 projektov bude v rámci júlovej výzvy podporených celkovou sumou viac ako 81 tis. €.

Na Záhorí bude sumou 6500 eur podporený projekt, “Preventívne opatrenia pred krízovými udalosťami a klimatickými zmenami pre rok 2020 v obci Štefanov.” Projekt je zameraný na ochranu obce proti deštrukčnému pôsobeniu vody, čiže na protipovodňové opatrenia. Cieľom projektu je vybudovanie dvoch zatrávnených vsakovacích nádrží na pozemku obce, ktoré budú mať prepadavé žľaby zvedené do koryta miestneho potoka. Z nádrží bude žľabmi odvedená voda do koryta miestneho potoka. Tieto nádrže budú zároveň slúžiť ako zásobáreň úžitkovej vody.

„Klimatické zmeny so sebou prinášajú situácie, s ktorými sa aj v trnavskej župe čoraz pravidelnejšie stretávame. Azda paradoxne, napriek tomu, že Trnavský kraj patrí medzi najsuchšie na Slovensku, musíme opakovane riešiť dôsledky prívalových dažďov a povodní. Preto sa CKF zameriava aj na podporu vodozádržných opatrení a dobrovoľných hasičov,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Protipovodňové projekty sú zamerané predovšetkým na čistenie vsakovacích jám, vodozádržných nádrží či budovanie zatrávnených vsakovacích nádrží. V prípade dobrovoľných hasičov budú prostriedky použité na nákup materiálno-technického vybavenia ako napríklad ochranných oblekov, hadíc, či rôzneho druhu náradia.

Pre členské samosprávy predstavuje CKF de facto poistný nástroj, z ktorého môžu získať finančný príspevok na úhradu časti výdavkov spojených s odstraňovaním následkov prírodných pohrôm a živelných katastrof. V rámci výziev môžu tiež požiadať o príspevok na uskutočnenie preventívnych opatrení.


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo sa bude venovať úveru na modernizáciu mestskej bytovky

Zastupiteľstvo mesta Senica zaradilo do programu svojho štvrtkového (18.4.) rokovania rozhodnutie o…

BM: Ustekana sobota