Ministerstvo hospodárstva (MH) SR navrhuje poskytnúť investičnú pomoc v celkovej výške takmer 1,3 milióna eur pre spoločnosť Mahle Behr Senica na podporu realizácie investičného zámeru s názvom “Vybudovanie nového výskumno-vývojového centra v Senici”. Vyplýva to zo zverejneného materiálu, ktoré ministerstvo predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

foto mahle.com

“Cieľom investičného zámeru prijímateľa je zriadenie novej prevádzkarne technologického centra pre vývoj a testovanie klimatizačných jednotiek pre osobné a nákladné automobily. Aktivity nového centra budú súvisieť s vývojom alebo inováciou technicky vyspelých výrobkov klimatizačných jednotiek s cieľom ich použitia vo výrobe,” informuje ministerstvo v návrhu.

Finálnym výrobkom budú klimatizačné jednotky pre osobné a nákladné automobily pre renomovaných producentov automobilov. Práce na investičnom zámere začali v decembri roku 2018. Ukončenie prác je naplánované na rok 2021 a dosiahnutie plnej plánovanej kapacity sa predpokladá v roku 2024.

V rámci investičného zámeru prijímateľ plánuje vynaložiť minimálne 5.187.456 eur na mzdové náklady za obdobie dvoch rokov a do konca roku 2023 plánuje vytvoriť 79 nových pracovných miest. “V rámci vytvorených pracovných miest bude 55 zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním a 24 so stredným vzdelaním. Plánovaná priemerná výška hrubej mzdy je 2407 eur. Spoločnosť má v pláne do konca roka 2021 aj investičné náklady na hmotný majetok vo forme strojov, prístrojov a zariadení minimálne vo výške 912.000 eur,” informuje návrh ministerstva.

Spoločnosť požaduje poskytnutie investičnej pomoci v celkovej výške 1.296.864 eur vo forme príspevku na vytvorené nové pracovné miesta. V stanovisku ministerstvo vyjadrilo súhlas s poskytnutím investičnej pomoci.

Podľa údajov z webového portálu finstat dosiahla spoločnosť v roku 2018 tržby vo výške takmer 107 miliónov eur, pri ktorých vyprodukovala stratu viac ako 4,3 milióna eur.


.

BM: Kralici