Mesto Senica si nechalo vypracovať štúdiu smart city, ktorú plánuje využiť pri žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) v hodnote takmer jeden milión eur. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Foto: Leteckezabery.eu

Mesto už má štúdiu, ktorú vypracovala spoločnosť GetSense Slovakia, k dispozícii. “Od 21. júla bude zverejnená prostredníctvom webu mesta na pripomienkovanie. Široká verejnosť k nej bude môcť zasielať počas desiatich dní pripomienky,” uviedla Moravcová.

V rámci dynamickej dopravy sa zameriava napríklad na zlepšenie priepustnosti hlavnej a najvyťaženejšej križovatky v meste. Štúdia navrhuje zrealizovať automatické meranie intenzity dopravy pomocou kamier či semafory s inteligentnou svetelnou signalizáciou, ktoré budú nastavovať interval zelenej a červenej podľa frekvencie dopravy.

Projekt rieši aj riadenie statickej dopravy. Na rýchloobrátkových parkoviskách bude monitorovaná obsadenosť parkovacích miest a informácie budú sprístupnené vodičom.

Bezpečnosť obyvateľov bude podporená rozšírením integrovaného kamerového systému. Vo vybraných lokalitách bude zaistený monitoring aktivít na verejných priestranstvách s následným vyhodnocovaním záznamov pokročilými analytickými nástrojmi.

Štúdia je podmienkou pre možnosť uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020. V ňom sa bude mesto uchádzať o NFP v celkovej výške 999.600 eur.

Mesto stálo vypracovanie samotnej štúdie 8400 eur. “Za predpokladu, že bude v žiadosti o NFP úspešné, náklady za vypracovanie štúdie nadobudnú charakter oprávnených nákladov. Budú môcť byť teda započítané do nákladov samotného projektu,” doplnila hovorkyňa mesta.


.
Toto je čítané

Muž v Holíči mieril na autá dlhou airsoftovou zbraňou

Na hlavnom ťahu medzi mestom Holíč a hraničným priechodom s Českou republikou…

BM: Ustekana sobota