Záhorské múzeum v Skalici v spolupráci s Galériou Joži Uprky v Uherskom Hradišti sprístupnilo výstavu obrazov maliarov Slovácka 19. a 20. storočia.

TASR o tom informovalo Záhorské múzeum. Na výstave v Záhorskom múzeu budú môcť návštevníci vzhliadnuť viac ako 50 obrazov s folklórnymi a národopisnými námetmi i krajinnými scenériami blízkeho Slovácka. Výstava bude sprístupnená do 20. novembra.

V rámci výstavy si návštevníci budú môcť prezrieť diela Jožu Uprku, Antoša Frolku, Františka Úprku, Františka Bezděka, Karla Supa, Cyrila Jančálka, Karla Nováka, Josefa Koudelku, Ludvíka Ehrenhafta, Vojtecha Pernicu či Rudolfa Černého. Výstava je venovaná 115. výročiu vzniku Spolkového domu a múzea v Skalici.

Koncom 19. a začiatkom 20. storočia Pavel Blaho s Ľudovítom Okánikom intenzívne spolupracovali s mnohými moravskými maliarmi pri organizácii výstav, vzniku spolkov a národom kultúrnom dianí na oboch brehoch rieky Moravy. “Najvýraznejším dokladom vzájomnej spolupráce je budova Domu kultúry v Skalici, ktorý je postavený podľa návrhu architekta Dušana Jurkoviča v roku 1905. Nástenné maľby v centrálnej divadelnej dvorane realizoval Frolka podľa prác Uprku,” uviedlo Záhorské múzeum.


.
Toto je čítané

Letnú sezónu otvorí podujatie Vivat Holíč

Podujatie Vivat Holíč sa uskutoční 20. apríla na Holíčskom zámku a prinesie…

BM: Ustekana sobota