Mesto Malacky, priekopník v boji proti vizuálnemu smogu, naplnilo ďalší z vytýčených cieľov v tejto oblasti. Počas uplynulého týždňa odstránili železnú konštrukciu reklamného nosiča na športovej hale. Išlo o posledný z pôvodných troch veľkých reklamných plôch na tejto budove. Dve odstránili pred štyrmi rokmi.

foto: Ľubica Pilzová

Demontáž nadrozmerného nosiča vykonala poverená spoločnosť za asistencie mestskej polície, ktorá usmerňovala dopravu. Odstránenie symbolu reklamných bilboardov v meste bolo vyvrcholením dlhoročných súdnych žalôb a sporov radnice o vypratanie nehnuteľnosti. Keďže si majiteľ dobrovoľne nesplnil svoju povinnosť, mesto, ktoré má v rukách právoplatný rozsudok, odstúpilo súdne rozhodnutie na výkon exekúcie. Železná konštrukcia bola teda odstránená v rámci výkonu exekúcie v prospech mesta.

Sňatie reklamnej konštrukcie z fasády športovej haly vnímajú Malačania priaznivo. Vo svojich reakciách na sociálnej sieti dokonca navrhujú odstrániť aj bilboardy, ktoré zatieňujú synagógu. „Parádna robota, len tak ďalej. Kiež by mohli všetky bilboardy zmiznúť,“ vyjadrila sa jedna z respondentiek. Ideme systematicky krok po kroku už štvrtým rokom,“ odkázal primátor Juraj Říha na svojom facebookovom účte. Dôkazom toho je aj skutočnosť, že Malacky sú jedným z prvých miest na Slovensku, ktoré má v územnom pláne úplný zákaz nových reklamných stavieb.

Ľudia považujú Malinu  po odstránení konštrukcie za krajšiu, avšak podľa viacerých si fasáda pýta vymaľovanie, obnovu. Priaznivé vyjadrenie primátora k vynoveniu budovy Malačanov určite poteší: „Vyčistenie pozemku od najväčšej konštrukcie nám umožní dotiahnuť prípravu rekonštrukcie športovej haly.“

 

Priekopníci v boji proti vizuálnemu smogu

Pasportizáciu, t. j. súpis reklamných nosičov, vykonali pracovníci mestského úradu už v roku 2015. „Mojím veľkým snom je mať mesto bez billboardov. Presne to som videl v našom partnerskom meste Sarvaš v Maďarsku. Nenájdete tam jediný billboard, zato všade sú stromy, tráva a kvety,“ vyjadril sa vtedy primátor Juraj Říha, ktorý absolvoval niekoľko rokovaní s reklamnými agentúrami. Firmy, ktoré mali reklamu na mestských pozemkoch, dostali výpovede, zmluvy uzatvorené na dobu určitú nechali dobehnúť a nové sa už nepodpisovali. Samospráva sa pre odstraňovanie vonkajšej reklamy rozhodla s vedomím výpadku v príjmoch mestského rozpočtu. Podľa vedenia radnice je to cena za krajšie mesto.

Prvé reálne kroky na redukciu vonkajšej reklamy (bilboardy a reklamné tabule) Malacky urobili v roku 2016. Najviditeľnejším dôkazom toho bola práve fasáda športovej haly Malina, kde z pôvodných troch veľkých reklamných plagátov zostal už iba jeden. Od uplynulého týždňa je Malina úplne zbavená nosičov vonkajšej reklamy.

Ingrid Sochorová


.

BM: Festival Záhrad