Z letokruhov pálffyovskej lipy by sme za jej asi 180-ročný život vyčítali nejeden príbeh. Prežila neľahké časy, ustála zmeny v urbanizme mesta, rekonštrukcie i neodborné zásahy. Stále hrdo stojí na svojom mieste, pri pomníku padlých hrdinov, ako posledný zachovaný strom z pálffyovskej lipovej aleje.

 

Aby sme krásu košatej pálffyovskej lipy neobdivovali len my v Malackách, nominovali sme ju do ankety Strom roka. Jej cieľom je upozorniť na staré a vzácne stromy.  Naša lipa sa dostala do úzkeho výberu dvanástich súťažiacich a o jej prípadnej výhre rozhodne verejnosť. Víťazný strom získa okrem titulu Strom roka 2020 aj dendrologický posudok a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 €. Rovnakú sumu na ošetrenie alebo úpravu okolia dostanú stromy, ktoré sa umiestnia na striebornej a bronzovej priečke. Víťaz zároveň postúpi do finále ankety Európsky strom roka.

Za malackú lipu sa dá hlasovať na webovej stránke www.ekopolis.sk, časť ŽIVOTNÉ PROSTREDIE – STROM ROKA alebo cez facebookovú stránku Nadácie Ekopolis. Hlasuje sa do 30. septembra. Ďakujeme za všetky hlasy 

Text a foto: L. Wernerová


.
Toto je čítané

Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 km/h

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu. Za prekročenie…

BM: Ustekana sobota