Arónia dopestovaná na Myjave, debničky voňavej zeleniny zo Štefanova či Hlbokého, špaldová múka z Kútov, zdravé keksíky z Holíča, levanduľa z Malých Levár alebo čerstvý a zaručene pravý Skalický trdelník zo slobodného kráľovského mesta. Ak máte chuť na niektorú z dobrôt od miestnych farmárov a výrobcov potravín, stačí zavítal na webovú stránku www.zezahora.sk. Nájdete tu internetový trh – výsledok jedinečného projektu na podporu predaja lokálnych produktov.

Paradajky pestované u farmárov Poživeň v Hlbokom

Na Záhorí a myjavských kopaniciach je veľa šikovných farmárov a drobných potravinárskych výrobcov, o ktorých však často v regióne nemáme ani tušenie. Internetový trh im pomáha dostať svoje produkty Záhorákom na stôl. Farmári sa tak môžu venovať už len pestovaniu, pretože internetový trh ZeZáhorá sa o všetko ostatné postará. „Veríme, že naša iniciatíva pomôže rozvoju pestovania a výroby lokálnych potravín,“ hovorí Matej Hajdin, iniciátor celej myšlienky.

Z nákupu lokálnych potravín, samozrejme, profitujú aj samotní zákazníci. Až k dverám ich domu sa totiž dostanú potraviny čerstvé, zdravé a kvalitné, u ktorých navyše poznajú ich pôvod. Dôležitým faktom je aj to, že kúpou lokálnych potravín Záhoráci podporujú regionálnu ekonomiku a umožňujú zvýšiť našu sebestačnosť.

Melón Zpola vypestovaný v Štefanove

„Objednávku treba vytvoriť vždy do stredy polnoci. Farmári následne na základe objednávok pozbierajú úrodu a kuriér ju len niekoľko hodín po zbere doručí priamo k zákazníkov. Ovocie a zelenina sa tak dostane na stôl doslova len pár hodín po zbere,“ vysvetľuje celý systém fungovania projektu Matej.

Už dnes internetový trh ZeZáhorá spája 16 farmárov a producentov lokálnych potravín, a ich počet, a teda aj ponúkaný sortiment, sa bude postupne rozrastať.  „Spolupracujeme s najlepšími dodávateľmi a stále hľadáme ďalších farmárov a potravinárskych producentov. Sortiment plánujeme rozšíriť napríklad o kvalitné mäso a mliečne výrobky,“ upresňuje Matej.

Na internetovom trhu ZeZáhorá nájdete nielen bohatú ponuku lokálnych produktov, od ovocia a zeleniny cez sirupy, šťavy, džemy, lekváry a omáčky až po kávu, čaj, víno alebo korenie, ale aj inšpiratívne recepty na skvelé jedlá z lokálnych surovín.


.
Toto je čítané

Kedy je pružná lepiaca malta nenahraditeľná?

Pri lepení obkladov či dlažby sa určite oplatí nepodceniť výber vhodného lepidla.…

BM: Ustekana sobota