V sobotu (5.9.) sa konal v českých Prachaticiach pretek európskeho pohára svetovej série Xterra. V tomto roku bolo viacero pretekov zrušených a týkalo sa to aj pretekov Xterra – ostali len štyri a jeden z nich sa konal aj uplynulý víkend v Českej republike. Nebola tak núdza o najväčšie triatlonové mená a silná konkurencia.

Zišli sa tu pretekári z viacerých krajín: Talianska, Španielska, Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka, Belgicka, Holandska, Dánska, Austrálie, Švajčiarska, Luxemburska, Rakúska, Poľska, domáca Česká republika a Slovensko. Celkovo štartovalo na hlavnom preteku 236 pretekárov. Xterra Czech patrí jedným z najkrajších ale aj najťažších pretekov v Európe. Pretekalo sa na vzdialenostiach: 1,5km plávania v dvoch okruhoch s výbehom a následným skokom do vody, MTB 33km/1000m prevýšenie a terénny beh 10,5km/350m prevýšenie. Plávalo sa neďaleko Prachatíc v Krišťanovickom rybníku, kde bolo prvé depo na bicykel, odtiaľ sme sa terénom na horskom bicykli dostali až do Prachatíc na námestie, kde bolo druhé depo na beh a cieľ.

Takto nám opísal preteky samotný Boris: „Vyšlo mi úvodné plávanie, kde som vyplával s celkovo 14. najlepším časom spomedzi všetkých pretekárov a predbehol aj niekoľko PRO pretekárov, ktorí štartovali 4 minúty pred nami.” Týmto si Boris vytvoril ideálnu pozíciu na cyklistiku, kde sa striedali dlhé stúpania s krátkymi ale strmými, cez vodu po kameňoch a koreňoch nasledované technickými zjazdmi.

Na MTB-čku išiel parádne a dokázal tam nechať maximum aj napriek tomu, že vedel, že ho čaká ešte veľmi ťažký beh. Z námestia Prachatíc, kde bolo druhé depo vybiehali  pretekári uličkami mesta až na jeho samotný okraj, kde sa doslova v niektorých miestach šplhali v lese. Boli to dva veľmi ťažké okruhy ale krásne, za podpory divákov v meste a na námestí.

Po cyklistickej časti sa Boris cítil dobre a tak išiel na doraz a dal do toho všetko. Do cieľa dobehol na 2. mieste vo vekovej kategórii muži 25-29 rokov a zároveň získal miestenku na majstrovstvá sveta Xterra Hawaii 2021.

“Pretek mi naozaj vyšiel, pocitovo som nemal žiadnu krízu, vyhli sa mi kŕče, našťastie aj technické problémy a pády a naozaj si to užil. Som veľmi rád, že to vyšlo na tom najväčšom a pre mňa najdôležitejšom preteku sezóny. Ďakujem rodine za podporu a všetkým, čo mi fandili.” dodal Boris Janata.

Zásluhu na jeho úspechu má viacero ľudí, ktorým by sa poďakoval a bez ktorých by to nešlo: 

Vlastimil Hynčica, za perfektne spravený bajk najmä v tomto roku, kedy sa mu jeho dlhoročný uprostred sezóny doslova rozpadol a zohnať niečo bol naozaj zázrak, “…a Vlasta mi spravil bajk konkurujúci pretekárskej špičke”. Ján Gabaj za podporu a top plaveckú výbavu, s ktorou sa dostáva na predné pozície v plávaní. Tento rok mal možnosť skúsiť aj diaľkové plávanie pod taktovkou trénera OSP Hodonín Zdeněk Dvořák, ktorý ho za tak krátku dobu veľmi posunul dopredu v plávaní a najmä jemu vďačí za posun v plávaní.

Osobitne by chcel Boris poďakovať: Želmíra Komorechová (Kompava) za podporu a spoluprácu. Pavel Štepka (Superionherbs) za podporu a dlhodobú spoluprácu, bez ktorej by len ťažko štartoval na svetových pretekoch. TM SPORT Skalica za celosezónnu podporu a pomoc skvelého kolektívu.

Partneri Borisa Janatu


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

BM: Ustekana sobota