POZOR článok obsahuje fotografie lebiek! V piatok (2.10.) pri kopaní základov na ulici Mládeže v Gbeloch sa našla ľudská lebka. Nález bol ohlásený polícii a v pondelok (5.10.) pri podrobnejšom preskúmaní našla vedľa nej (cca 50 cm) ďalšiu.

Foto: Miro Čársky

Prítomná antropologička z Kriminalistického a expeztízneho ústavu PZ Bratislava indentifikovala ako prvú lebku muža a druhú ako lebku ženy.

Mužovej lebke chýbalo niekoľko zubov z hornej i dolnej čeluste a kosť na pravom spánku bola prebortená. Ženskej lebke nechýbal ani jeden zub. Obidva kostrové nálezy ležali vedľa seba tvárou k východu.

Foto: Miro Čársky

“Celá situácia pripomína, akoby sa jednalo o spoločný rodinný hrob. Ak je to tak, máme v Gbeloch nové neznáme pohrebisko, o ktorom nevieme kedy vzniklo a z akých dôvodov a samozrejme nevieme ani prečo zaniklo. Odpoveď by sme snáď mohli hľadať v archívoch. Keďže mlčia, ostáva nám iba hľadať súvislosti a špekulovať.” informoval vo Facebookovej skupine Kultúra v Gbeloch Miro Čársky.

Vyjadrenie Polície SR: Antropologička podľa obhliadky miesta určila, že nejde o nález pre kriminalistov. Na základe týchto záverov policajti vyrozumeli archeológa z Krajského pamiatkového úradu v Trnave. Ten určil, že ide o kostrové nálezy archeologickej hodnoty, staré približne ‪1500-2000‬ rokov.

.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

Trnavské rádio Tak akorát 2024