Pardubickú sviatočnú nedeľu máme za sebou. A že bola úspešná. Niekdajší víťaz Slovenského St.Legeru Vandual neuveriteľným spôsobom vybojoval tretiu priečku vo Veľkej pardubickej, keď do poslednej chvíle bojoval o druhé miesto.

Dobeh 130. Veľkej pardubickej. Zľava: Hegnus s Lukášom Matuským, Vandual s Romainom Julliotom, Player s Marcelom Novákom a Talent s Pavlom Složilom (foto: Hana Vytopilová)

Žrebec reprezentujúci stajňu VADUAL rodiny Vadinových z Moravského Svätého Jána  a takisto slovenský chov prepisuje históriu. Je najlepšie umiestneným koňom v najťažších dostihoch strednej Európy v tomto storočí. Na úspech tohto koňa nadviazal v Cene Labe aj Kaiserwalzer, zastupujúci stajňu DS Millennium, ktorý prebehol cieľom na piatom mieste.

A ako štvrtý slovenský jazdec histórie dokázal vo Veľkej pardubickej v sedle Hegnusa zvíťaziť Lukáš Matuský zo Šajdíkových Humeniec, ktorý tak zobral Jaroslavovi Brečkovi jedinečnosť víťazstva v týchto dostihoch.

Článok z webu TurfSport.eu (krátené).

 

Vandual a Lukáš Matuský, mená, ktoré netreba predstavovať, treba si ich len zapamätať.

A potom to prišlo. Najzvláštnejšia 130. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou se záštitou ministerstva zemědělství sa zapísala do histórie mnohými vecami, treba však vyzdvihnúť, že hlavnú úlohu tentokrát hral slovenský džokej a slovenský kôň.

Pod vedením francúzskeho džokeja, ktorý v Pardubiciach štartoval prvýkrát v kariére, preskákal Vandual (Rainbows For Life) všetky prekážky bezchybne, nehovoriac o tom, že celé dostihy absolvoval vpredu, kde sa spolu s inými koňmi staral na ťažkej pôde o pomerne rýchle tempo. V záverečnej fáze týchto slávnych dostihov to chvíľu vyzeralo tak, že si 12 – ročný ryšiak beží pre víťazstvo. Po skočení poslednej prekážky sa na jeho úroveň ale dostal rovnako starý Hegnus (Magnus), vedený slovenským džokejom Lukášom Matuským, ktorý nápor svojich súperov odrazil a docválal si pre fantastický triumf.

Na Slovensku narodený Vandual bojoval ako lev do poslednej chvíle o striebro s Playerom (Moonjaz), ktorý napokon strčil hlavu na cieľovú pásku skôr. O slovenskú senzáciu sa tak vynikajúcim výkonom postaral nielen zverenec Mariána Štangela, ale aj najlepší slovenský prekážkový džokej dnešnej doby, Lukáš Matuský, ktorý získal svoj životný triumf.

Text: Kamila Gúčiková, Zdroj: TurfSport.eu (krátené)


.

BM: Festival Záhrad