Osemnásť rokov existencie sa rozhodli organizátori ankety Strom roka osláviť výsadbou rodovej aleje pri jednej z najstarších sakrálnych stavieb na Slovensku – Kostole sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch v okrese Skalica.

foto Instagram @lenkalifephotos

Pôvodne chceli podľa Martiny Ragalovej z Nadácie Ekopolis výsadbu zorganizovať ako veľkú verejnú akciu, pre pandemické opatrenia však bude prebiehať postupne koncom októbra a začiatkom novembra. V závere vyhlásia mená víťazov aktuálneho ročníka ankety.

Aleja povedie pozdĺž cyklotrasy pri rieke Morava, priamo pri kostolíku stojí aj lipa veľkolistá, víťazka ankety v roku 2018. “Naša anketa dosiahla svoju pomyselnú dospelosť a asi nenájdeme lepší spôsob, ako ju osláviť. Rozhodli sme sa zanechať pre budúce generácie živú spomienku v podobe aleje stromov, ktorá možno aj o ďalších 18 rokov pripomenie ľuďom, že je to práve životné prostredie, ktoré treba chrániť,” uviedol riaditeľ nadácie Peter Medveď.

Výsadbu rodovej aleje sa podarilo zorganizovať vďaka hlavnému partnerovi ankety, Nadácii Slovenskej sporiteľne a ostatným partnerom – občianskemu združeniu Kopčianska lipka i Obecnému úradu v Kopčanoch. “Chystáme sa vysadiť 34 stromov. Každý strom si adoptuje – vysadí a bude sa oň starať jedna konkrétna rodina priamo z obce Kopčany,” doplnila Ragalová. Pre výsadbu mali odborníci z nadácie na zreteli hlavne vhodný výber drevín, ktoré sú pre danú lokalitu typické a zároveň sú vhodné na alejovitú výsadbu. „Pri projektovaní kladieme veľký dôraz na krajinársky aspekt výsadby. Vysadené budú najmä lipy, duby, jarabiny, čerešne, oskoruše, ale i vzácnejšie hraby a moruše,” uviedla.


.

BM: Ustekana sobota