Susedné krajiny Česko a Rakúsko budú od 16. novembra 2020 na základe novej metodiky ECDC zaradené do zoznamu tzv. červených krajín.

Ilustračné foto Polícia SR

Polícia bude vykonávať náhodné kontroly so zameraním najmä na čas, kedy bude hranicu prekračovať najviac osôb. Slovenská republika zatiaľ nepristúpila k zatvoreniu hraničných priechodov.

Pre osoby vstupujúce na územie Slovenskej republiky od 16. novembra 2020 od 7:00 z Česka a Rakúska:

  • povinnosť zaregistrovať sa na web stránke http://korona.gov.sk/ehranica, najneskôr pri vstupe,
  • povinne ísť do izolácie v domácom prostredí (do doby získania negatívneho výsledku RT PCR testu na ochorenie Covid-19; ak výsledok testu nezískajú a priebeh izolácie je bezpríznakový, tak izolácia končí dovŕšením 10. dňa).
  • nákladná doprava bude prekračovať vnútorné hranice bez obmedzenia,
  • tranzit bude povolený za podmienky prejsť územím do 8 hodín bez zastavenia, okrem čerpania PHM.

Alternatívne k povinnostiam registrácie a izolácie sa môžu osoby preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie Covid-19 nie starším ako 72 hodín vykonaným v laboratóriách mimo územia Slovenskej republiky.

Aktuálne platná vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky stanovuje aj určité výnimky z týchto pravidiel. Jednou z takýchto výnimiek je aj výnimka pre tzv. pendlerov, ktorým odporúčame mať so sebou vyplnené a potvrdené tlačivo od zamestnávateľa o tom, že pracujú na území susedného štátu.

Tlačivo: Vzor pre pendlerov

Pri pendleroch, teda osobách dochádzajúcich do zamestnania bola zrušená vzdialenosť 30 km od otvoreného hraničného priechodu.

Pripomíname, že pri nedodržaní podmienok uvedených vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva hrozí udelenie pokuty do výšky až 1659 € a na mieste do 1000€.

Záhorí.sk informovala policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo rokovalo o dotáciách aj úprave odpadov

Vo štvrtok (18.4.) sa konalo 10. zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici.…

Lakovanie a Pieskovanie