Záhorské múzeum v Skalici sprístupňuje vo svojich priestoroch od 4. decembra 2020 autorskú výstavu Rodinné obyčaje v tradičnej ľudovej kultúre Záhoria.

Výstava približuje rodinné zvyky späté s tromi kľúčovými momentmi v živote človeka: narodenie, svadba a pohreb. Vzťahujú sa k vidieckemu obyvateľstvu, ktorého prevažným zamestnaním bolo roľníctvo, z časového hľadiska ide o rozpätie 2. polovice 19. storočia – 1. polovice 20. storočia. Rôznorodosť rodinných obyčají ilustrujú bohatý zbierkový fond a archív Záhorského múzea v Skalici, doplnený fotografiami z archívov pamäťových a kultúrnych inštitúcií a súkromných osôb z oblasti Záhoria a Myjavy z konca 19. storočia – 70. rokov 20. storočia.

Prvá časť výstavy približuje zvyky vzťahujúce sa k žene v šestonedelí a s nimi súvisiace zbierkové predmety, ako posteľ šestonedieľky s kolískou, vyšívané kútne plachty a hrnce, detský obradový odev. Druhá časť výstavy približuje priebeh svadobného cyklu od príprav po posvadobné obdobie zahŕňajúce sviatočný obradový odev a doplnky, odevné komplety znázorňujúce nevestu a ženícha z okolia Holíča, ako aj ukážku svadobných darov a výbavy. Posledná časť výstavy približuje pohrebný cyklus z hľadiska rôznych úkonov, zvykov, ako aj celkového pohľadu na posmrtný život, zo zbierkových predmetov sú to najmä smútočný odev a obradové textílie, úžitkové a spomienkové predmety sakrálneho charakteru.

Názov podujatia: Rodinné obyčaje v tradičnej ľudovej kultúre Záhoria
Miesto: Námestie slobody 13, 909 01 Skalica

Dátum konania: sprístupnenie výstavy od 4. decembra 2020
Kurátorka výstavy: Mgr. Dita Andrušková, PhD.


.

BM: Ustekana sobota