Si mladý aktívny Záhorák? Prihlás sa do 6.decembra do zeleného vzdelávacieho programu a prebuď svoje okolie!

Zaujíma ťa klimatická situácia a možnosť angažovať sa vo svojej komunite? Už len do 6. decembra je otvorené prihlasovanie do neformálneho vzdelávacieho programu POĎNATO:LAB. V tomto roku sa otvára pre aktívnych mladých ľudí Záhoria a Myjavských kopaníc vo veku 15-21 rokov. Účastníkom prinesie praktické workshopy a prepojí ich s inšpiratívnymi profesionálmi. „Pod mottom mysli globálne, konaj lokálne sa program sústreďuje na znižovanie ekologickej stopy jednotlivcov a základy projektovej stratégie,” vysvetľuje koordinátorka projektu a zároveň študentka Sokratovho inštitútu, Tereza Mitro Stachová.

Séria workshopov a diskusií od januára do mája 2021 bude riešiť témy udržateľnosti, ekologickej stopy módneho a potravinového priemyslu, odpadovej politiky, ale aj organizácie času, projektovej stratégie, psychohygieny či férového vedenia skupiny. Hosťami budú ľudia z environmentálnych, dobrovoľníckych a komunitných organizácií, ale aj podnikatelia a umelci. „Najviac sa teším na workshop Ako premeniť svoj nápad na zrealizovateľný projekt. Rád by som niečo vytvoril, mám motiváciu, ale som celkom lenivý. Aj preto som sa prihlásil,“ hovorí 18-ročný Tomáš z Malaciek.

Akčná skupina sa stretne napríklad s Martinou Marekovou Kuipers, ktorá je koordinátorkou hnutia Fashion Revolution pre Slovensko a zároveň vytvára vlastnú značku pomalej módy Bartinki. „Módny priemysel je jedným z piatich najšpinavších priemyslov na svete. Naše oblečenie, ktoré je vyrábané rýchlo a lacno, je z dlhodobého hľadiska neudržateľné, či už sa to týka zneužívania lacnej pracovnej sily v krajinách tretieho sveta, prečerpávania prírodných zdrojov alebo narastajúceho množstva textilného odpadu,“ tvrdí Mareková.

Odborným garantom projektu je Inštitút cirkulárnej ekonomiky. Odborníčky z INCIEN-u sa dlhodobo aktívne venujú obehovému hospodárstvu, pomáhajú firmám, samosprávam a ľuďom tvoriť menej odpadu. A ten, ktorý vytvoria, im pomáhajú premeniť na surovinu a zdroj. Sú tiež autorkami cirkulárnych (bezodpadových) máp všetkých krajských miest. „Naším cieľom je priniesť konkrétne lokálne príklady, na ktorých sa nastupujúca generácia dozvie o spôsobe života, ktorý je zodpovedný k životnému prostrediu,“ vysvetľuje zakladajúca členka inštitútu Petra Csefalvayová.

Účastníci projektu POĎNATO:LAB  budú zároveň aktívne pracovať na znižovaní svojej ekologickej stopy, pomáhať ako dobrovoľníci a z programu odídu s plánom vlastného projektu. Účasť v programe je bezplatná. Viac informácií aj prihlasovací formulár nájdu záujemcovia na bit.ly/PODNATO.

Cieľom občianskeho združenia Čalado medzipriestor, ktoré vzdelávací program POĎNATO:LAB organizuje, je, aby mladí ľudia boli schopnejší identifikovať konkrétne environmentálne problémy v ich okolí a boli pripravenejší napomôcť alebo priamo iniciovať ich riešenie. „Dôležité samozrejme bude, ako účastníci všetko, čo sa v programe naučili, zúročia. Tešíme sa na ich vlastné nápady, s ktorých realizáciou im radi pomôžeme. Veríme, že sa im bude dariť motivovať aj svoje okolie. Heslo Sokratovho inštitútu, kde študujem, je: zmena je v tebe. Úplne sa s tým stotožňujem,“ dodáva Mitro Stachová.


.
Toto je čítané

Medzi Stupavou a Lozornom zrazilo auto tancujúceho chodca

Medzi Stupavou a Lozornom došlo v stredu (24. 4.) večer k zrážke…

BM: Ustekana sobota