Domov sociálnych služieb (DSS) Pod hradom v Plaveckom Podhradí (okres Malacky) má po testovaní všetkých klientov a zamestnancov na ochorenie COVID-19 formou PCR testov 38 pozitívnych klientov a 14 pozitívnych zamestnancov.

ilustračné foto 123rf.com

Stalo sa tak aj napriek pravidelnému testovaniu antigénovými testami s negatívnymi výsledkami. Klienti sú bez príznakov. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Dôvodom na prísnejšie testovanie všetkých klientov spoľahlivejšími PCR testami bolo, že zariadenie identifikovalo minulý týždeň pozitívny výsledok testu u jednej klientky. BSK, v ktorého pôsobnosti je DSS Pod hradom, komunikuje s regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ). “Zamestnanci podľa RÚVZ môžu chodiť domov pod podmienkou individuálnej prepravy a že spolubývajúci členovia rodiny zostanú v karanténe,” spresnila Forman.

V zariadení sú od 13. októbra zakázané všetky návštevy v interiéri. Zariadenie neodporúča ani návštevy v exteriéri. Pozastavené sú všetky pracovné aktivity prijímateľov sociálnej služby mimo DSS. Opustenie zariadenia je možné len v sprievode so zamestnancom DSS a len v obci Plavecké Podhradie, či už ide o prechádzku alebo návštevu lekára. “Nie je možné ani dočasné opustenie zariadenia do domáceho prostredia,” uviedla Forman.

BSK v tejto súvislosti vyzýva ľudí, aby nepodľahli pocitu takzvanej falošnej negativity spôsobenej výsledkami menej spoľahlivých antigénových testov a bez ohľadu na výsledok antigénových testov dodržiavali prísne hygienické opatrenia.

V DSS Pod hradom poskytujú sociálnu službu dospelým osobám, ak sú odkázané na pomoc inej osoby a ich stupeň odkázanosti je najmenej piaty. Taktiež aj ľuďom, ktorí sú nevidiaci či prakticky nevidiaci a ich stupeň odkázanosti je najmenej tretí. Celková kapacita zariadenia je 60 miest a forma sociálnej služby je celoročná-pobytová.


.

BM: Kralici