Kaštieľ v Jablonici v okrese Senica čaká ďalšia fáza rekonštrukcie. Spoločnosť Best Deal Slovakia, ktorá kaštieľ postupne rekonštruuje, získala finančné prostriedky z Ministerstva kultúry (MK) SR. Podľa informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie, spoločnosť vysúťažila realizátora rekonštrukčných prác.

foto kastieljablonica.sk

“Predmetom zákazky sú stavebné práce na pamiatkovej obnove a rekonštrukcii kaštieľa. Ide o rekonštrukciu strechy a interiéru severného a južného krídla,” uvádza sa v opise zákazky.

Do súťaže sa zapojili dve spoločnosti. Najnižšiu cenu ponúkla spoločnosť RD PROFI z Trnavy vo výške 257.751,64 eura bez DPH. Pôvodne odhadovaná celková hodnota zákazky bola 327.814,29 eura bez DPH.

Objekt je dlhodobo nevyužívaný a v dôsledku chýbajúcej údržby a negatívnemu vplyvu prírodných živlov sa nachádza v havarijnom stave. Má poškodenú strechu, narušené nosné konštrukcie, výrazný úbytok omietkových vrstiev a výplní otvorov.

Výsledkom rekonštrukcie má byť zachovanie kultúrneho dedičstva, dosiahnutie trvalo udržateľného stavu a odstránenie havarijného stavu národnej kultúrnej pamiatky. Rekonštrukciou sa vytvoria priestory pre kultúrno-spoločenské aktivity, prezentáciu exponátov a osvetovú činnosť.


.

BM: Kralici