Deti z okresov Senica a Skalica na Záhorí, ktoré navštevujú celkom 54 materských škôl, sa začínajú vzdelávať aj za pomoci programu, ktorý rozvíja ich vlastné schopnosti učiť sa. TASR o tom informoval Martin Vach z občianskeho združenia Záhorácky klub podnikateľov.

ilustračné foto

Zapojením sa do vzdelávacieho programu I’mO (I’m Original), ktorý škôlkam zabezpečilo občianske združenie, deti získavajú nové návyky na samostatné a efektívne učenie sa. Ide o slovenský projekt a lekcie zahŕňajú čítanie a počúvanie s porozumením, tvorenie i dedukciu.

U detí tieto techniky prinášajú pozitívny posun v sústredení, predstavivosti, priestorovom videní, kreativite a komunikácii. “Deti si program obľúbili a rady s ním pracujú. Aj my učitelia sme vďační za program, ktorý je výbornou inšpiráciou a motiváciou. Vidíme, že aj iným spôsobom sa môžu deti rozvíjať a vzdelávať,” uviedla riaditeľka Materskej školy Koválov Marcela Vymislická.

Zakladatelia združenia si dali za cieľ podporovať nielen svojich kolegov, ale začať v regióne už od najmenších. “Po pravidelných raňajkách pre podnikateľov, rôznych vzdelávacích seminároch a obdobných aktivitách sme mali potrebu začať sa venovať regiónu komplexnejšie, a preto sme začali pri najnižšom stupni, aby sme obohatili prípravu týchto detí pred vstupom do prvej triedy v škole,” vysvetlil spoluzakladateľ OZ Vach.

Vzdelávacia metóda dosahuje úspech aj u detí s poruchami učenia a správania, akými sú napríklad dyslexia, dysgrafia, dysortografia, ADHD, ADD či Aspergerov syndróm, a taktiež u sociálne znevýhodnených detí. “Uvedomujeme si, že každé dieťa je iné. Je dôležité, aby malo každé rovnaké možnosti, rovnakú štartovaciu čiaru. Týmto projektom sa k tomu priblížime,” doplnil za OZ Martin Kadlec.


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota