Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Skalica bol rok 2020 veľmi plodný z pohľadu narodených detí. Na tamojšom Gynekologicko-pôrodníckom oddelení sa narodilo 767 detí, čo je o 15% viac ako v roku 2019.

Zdravotníci perfektne zvládli aj pandémiu koronavírusu a vysporiadali sa s protiepidemiologickými opatreniami tak, aby mamičky v komforte a pohodlí priviedli na svet svoje bábätká. Prispela k tomu aj modernizácia oddelenia, čím sa výrazne zvýšila kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti. 

,,V roku 2020 sa u nás uskutočnilo 762 pôrodov, pri ktorých sa narodilo 767 detí. V piatich prípadoch išlo o dvojičky. Teší nás, že sa medziročne počet pôrodov zvýšil približne o 15%,“ hovorí primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia MUDr. Peter Budinský. Vlani sa zmenila situácia aj v pomere narodených dievčat a chlapcov. Kým v roku 2019 dominovalo vo všetkých ohľadoch ženské pohlavie, v roku 2020 prichádzali častejšie na svet chlapci, a to v pomere 406 zástupcov silnejšieho pohlavia  ku 361 dievčat. Prvého januára 2021 privítali na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení v Skalici hneď troch chlapcov, na dievčatko čakali až do 2. januára.  

Skalickí zdravotníci sú plne pripravení aj na možné pôrody žien, ktoré majú koronavírus. ,,Všetky rodičky sú pri príjme na pôrodnicu testované antigénovými aj RT-PCR testami na prítomnosť ochorenia COVID-19. Pozitívna rodička je izolovaná počas celého pobytu na gynekologicko-pôrodníckom oddelení, pôrod nevynímajúc. Personál pôrodnice aj neonatologického oddelenia pri starostlivosti o takúto rodičku a jej dieťa dodržiava platné hygienicko-epidemiologické opatrenia,“ vysvetlil primár. 

Nemocnica sa môže pochváliť aj novými priestormi a vybavením. V máji 2020 bola ukončená rozsiahla 13 mesiacov trvajúca modernizácia pôrodných a zákrokových sál Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, súčasťou ktorej bolo aj vybavenie oddelenia novou zdravotníckou technikou, nábytkom a iným potrebným zariadením. Kompletné zariadenie pôrodných boxov a sekčnej sály pôrodnice zahrnuje vybavenie rekonštruovaných priestorov novými pôrodnými lôžkami, operačnými lampami a mobilným operačným stolom pre sekčnú sálu.  Hygienickejšie, modernejšie a najmä efektnejšie pracovné prostredie oceňujú pacienti i zdravotnícki pracovníci nemocnice.


.

BM: Festival Záhrad