Krv je v zdravotníctve nenahraditeľnou tekutinou a aj v čase epidémie koronavírusu je pre nemocnice veľmi potrebná. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Skalica v uplynulom roku klesol aj vzhľadom na pandemickú situáciu počet dobrovoľníkov, ktorí do nemocnice prišli darovať krv a pomôcť tým pacientom.

Ilustračné foto.

,,V minulom roku sa v našej nemocnici uskutočnilo 2019 individuálnych odberov krvi a celkovo sme získali od darcov 568 litrov krvi. Z dôvodu pandémie koronavírusu klesol počet odberov, a to v porovnaní s rokom 2019 o 15,4 % a o 10,7 % s rokom 2018. Z dôvodu karanténnych opatrení bolo darovanie krvi na dva týždne pozastavené úplne. Počet odberov bol počas roka regulovaný, darcovia krvi sa na odber objednávali. Za dodržiavania platných protiepidemických opatrení mohli darcovia krvi navštíviť transfuziologické oddelenie a darovať krv,“ hovorí vedúca lekárka transfuziologického oddelenia MUDr. Ľubica Zelenková. Novinkou oproti predošlým rokom je tiež to, že odobratá krv zostáva v karanténe 14 dní pre prípad, že by darca spätne oznámil, že je infikovaný koronavírusom. Krv odobratá od infikovaného darcu sa znehodnocuje spálením.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica realizuje momentálne odbery dobrovoľných darcov krvi dva dni v týždni, vždy v pondelok a v utorok. Je ale potrebné sa vopred objednať na t. č. 034 69 69 105. Od pondelka 18.1. sú všetci darcovia krvi pred odberom antigénovo testovaní.


.
Toto je čítané

Skalica získala takmer 700-tisíc eur na rekonštrukciu škôlky

Mesto Skalica uspelo so žiadosťou o dotáciu na rekonštrukciu Materskej školy Dr.…

BM: Ustekana sobota