Ekoporadňa o životnom prostredí. Na otázky o životnom prostredí, ochrane prírody a všetkom čo s tým súvisí odpovedá Gbelčan environmentalista RNDr. Peter Brunovský, PhD.

Zdroj: Teslafan.cz

→ Je skutočne pravdou, že autá jazdiace na elektrický pohon sú pre životné prostredie menej zaťažujúce, ako bežné autá na ktorých jazdíme dnes? Ladislav (Lozorno)                                    

Musím uznať, že tato otázka je veľmi múdro položená. S odstupom času si myslím a vnímam v okolí, že čoraz viacej ľudí je naklonených zelenému palivu. Byť ekologický môže byť v istom smere in. Doprava určite patrí medzi 3 kľúčové oblasti, ktoré by mali v spoločnosti napredovať. Avšak ani táto predstava sa nevyhne svojim úskaliam.

Autá jazdiace na elektrický pohon sú hudbou budúcnosti. Pred ich zakúpením si najčastejšie predstavujeme ako nám počas jazdy nebude z výfuku vychádzať dym, nebudú rušné v premávke či ich interiér bude moderne vybavený a samozrejme celý v elektrike. Po ich zakúpení a prevádzkovaní prichádzame nato, že majú kratší dojazd (musíme ich častejšie dobíjať), musíme byť viacej obozretnejší (chodci ich nemusia počuť) alebo keď po čase budeme potrebovať vymeniť batériu, zistíme že si musíme troška hlbšie siahnuť do peňaženky.

Bežné autá, ktorých máme dodnes na cestách mnoho síce takéto „problémy nemajú“, no tiež pochopiteľne nie sú bezchybné. Majú síce lacnejšie batérie, no ich výfuky často pripomínajú komíny z fabrík. Majú dlhší dojazd, avšak do nich tankujeme drahšie palivo. Taktiež chodci vedia lepšie pred nimi zareagovať, ale zato sú v premávke hlučnejšie (hlavne naftové).

Vždy náš život bude prinášať nejaké výhody ale aj nevýhody. Bez toho to už hádam ani nejde. Cez to všetko však musím skonštatovať, že vedci a naša spoločnosť sa v doprave uberá dobrým smerom a ako ekológ by som bol sám proti sebe keby som tvrdil, že súčasné autá sú lepšie než práve tie elektrické. Myslím si však, že na autách budúcnosti musíme ešte veľa popracovať a doladiť na nich vyššie spomínané „detaily“. Musíme sa tiež isto zamyslieť nad tým, že elektrická sieť takisto nie je bezproblémová a napojenie veľkého počtu vozidiel do systému by mohlo spôsobiť jeho výpadok.

Ešte je dôležité povedať, že na elektrické autá dávajú niektoré automobilky zľavy alebo šrotovné. Štát zase takéto autá dotuje určitou sumou. Dotácia je síce zaujímavá, ale pri kúpe nového elektromobilu nás nemusí vždy motivovať, keďže sa celkovo jedná aj tak o vysokú sumu. Na tomto by sa tiež malo popracovať, aby vzbudili u ľudí väčší záujem.

Veľmi zaujímavou možnosťou môže byť kombinácia oboch spomínaných druhov vozidiel. Sám aktuálne využívam bežné motorové vozidlo a v budúcnosti sa určite zamyslím minimálne nad „hybridom“ teda kombináciou motorového vozidla a elektrického pohonu.

 

Svoje otázky môžete posielať emailom na brunovsky.peter.sevs@gmail.com.


.
Toto je čítané

BSK rekonštruuje v Závode dva mosty ponad diaľnicu D2

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (SC BSK) pokračuje s realizáciou opráv mostov,…

BM: Ustekana sobota