Ak budú metódy 90. rokov v samospráve pokračovať a páchatelia nebudú exemplárne potrestaní, čestní ľudia stratia záujem o verejnú funkciu. Upozorňuje na to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Reaguje tak na udalosti týkajúce sa starostu Marianky Dušana Statelova a jeho rozhodnutia vzdať sa svojho mandátu. Droba mu zároveň vyjadruje podporu.

foto BSK

“Veľká politika sa postupne čistí, ale metódy 90. rokov v samospráve stále fungujú. Ak to bude pokračovať a páchatelia nebudú exemplárne potrestaní, čestní ľudia stratia záujem o verejnú službu a naše mestá a obce budú riadiť gangstri,” píše na sociálnej sieti Droba.

Šéf Bratislavského kraja zároveň apeluje na políciu, či je najlepším nápadom ostentatívne brať do cely predbežného zadržania alebo vyšetrovacej väzby predstaviteľov samosprávy v prípadoch, ktoré nie sú na prvý pohľad trestnou činnosťou. Poukazuje napríklad na primátora Malaciek Juraja Říhu či starostu bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolfa Kusého.

“Ak by ste kohokoľvek z verejných činiteľov riadne pozvali vypovedať, neverím, že by sa verejne činná osoba nedostavila,” podotýka Droba. Súčasnú dobu označuje za “vyšpičkovanú”, pričom úlohou verejnej správy je podľa neho upokojovať situáciu, vrátiť dôveru a dávať ľuďom nádej. Statelovi zároveň vyjadruje plnú podporu a prosí ho, aby sa mandátu starostu nevzdal.

Starosta Marianky v okrese Malacky Dušan Statelov sa rozhodol odstúpiť z funkcie. Rozhodnutie prišlo po opätovnom vandalskom útoku na jeho majetok, v noci zo soboty (30. 1.) na nedeľu (31. 1.) mu neznámy páchateľ podpálil konskú stajňu. Pred dvoma rokmi mu niekto úmyselne podpálil auto, polícia páchateľa doteraz nevypátrala. Statelov vtedy naznačil, že požiar môže súvisieť s jeho postojom k developerským záujmom v obci a odmietaním neregulovanej výstavby. Odstúpenie zvažoval už vtedy. Priznal i nezhody s niektorými poslancami, ktorí podľa neho neobhajujú verejný záujem a záujem obce.


.

BM: Kralici