Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je znepokojené dlhodobou situáciu v obci Marianka, ktorá vyvrcholila ďalším útokom na majetok starostu. Žiada preto vyšetrovateľov, aby rýchlosťou konania a precíznosťou vyšetrovania identifikovali vinníkov.

foto Marianka.sk

“Takéto prípady posúvajú hranice správania mimo hraníc slušného správania, mimo reguly zákonov. Je to ťažké pochopiť a určite to nie je možné akceptovať,” uviedol predseda združenia Branislav Tréger.

ZMOS poukazuje na to, že v priebehu ostatných rokov nielen situácia v obci Marianka pri Bratislave, ale aj prípady kriminalizácie iných starostov či primátorov, ktoré sa následne ukázali ako neopodstatnené, podrývajú prirodzenú dôveryhodnosť voči celému systému miestnej územnej samosprávy.

Združenie sa preto chystá prostredníctvom svojich zástupcov diskutovať o možnosti predchádzať podobným situáciám aj na úrovni Európskeho výboru regiónov a ďalších európskych inštitúcií.

Starosta Marianky v okrese Malacky Dušan Statelov sa rozhodol odstúpiť z funkcie. Rozhodnutie prišlo po opätovnom vandalskom útoku na jeho majetok, v noci zo soboty (30. 1.) na nedeľu (31. 1.) mu neznámy páchateľ podpálil konskú stajňu.

Statelovi pred dvomi rokmi niekto úmyselne podpálil auto. Vinníka polícia nevypátrala. Statelov dal vtedy požiar do súvislosti so svojím postojom proti neregulovanej výstavbe v obci a snahe zabraňovať protiprávnym konaniam. Priznal, že so svojou rodinou je neustále vystavený rôznym formám vyhrážok. Vníma to ako koordinované úsilie a psychický nátlak na to, aby rezignoval. Vzhľadom na to, že k zastrašovaniu dochádza opakovane a beztrestne, nevidí zmysel naďalej pokračovať vo funkcii.


.
Toto je čítané

Medzi Stupavou a Lozornom zrazilo auto tancujúceho chodca

Medzi Stupavou a Lozornom došlo v stredu (24. 4.) večer k zrážke…

Lakovanie a Pieskovanie