Na Slovensku ročne pribudne viac ako 30 000 ľudí s hrozivou diagnózou – rakovina. Ide o veľmi rozšírené ochorenie, ktoré dnes postihuje už takmer každú rodinu. Na túto tému upozorňuje aj dnešný deň, 4. február, počas ktorého si pripomíname Svetový deň proti rakovine. Cieľom je vzbudiť zamyslenie nad touto chorobou a možnosťami prevencie.

ilustračné foto

Medzi najčastejšie diagnózy, s ktorými sa v Onkologickej ambulancii Fakultnej nemocnice s poliklinikou Skalica stretávajú, je rakovina konečníka a hrubého čreva. Väčšina ich pacientov je v dôchodkovom veku.  Skalického odborníka sme sa spýtali, ako je možné sa tomuto ochoreniu vyvarovať. “Za účinnú prevenciu sa považuje predovšetkým starostlivosť o zdravie. Zdravý životný štýl predstavujú najmä vhodné stravovacie návyky v kombinácii s dostatkom pohybu. Odporúča sa vo všeobecnosti vyhýbať sa alkoholu,  cigaretám a návykovým látkam. Významnú mieru zohráva celkové nastavenie jednotlivca, tzn. schopnosť odbúravať a zvládať stres, ako aj chuť k životu ako takému. Sekundárna prevencia vo forme vyhľadávania a sledovania rizikových skupín s cieľom včasného skríningu nádorového ochorenia je nemenej dôležitá,” vysvetľuje MUDr. Adrián Nečas, lekár z onkologickej ambulancie.

Podľa slov odborníkov je v rámci samotnej liečby najdôležitejší prístup pacienta a spolupráca s lekárom. “Počet onkologických ochorení stúpa a bude naďalej stúpať s predlžujúcim vekom prežívania obyvateľov. Určujúcim faktorom liečby je štádium ochorenia, v akom bolo pacientovi zistené ochorenie. V prípade rakoviny je prevencia mimoriadne dôležitá, avšak faktom je, že Slováci sa nestavajú k prevencii onkologických ochorení zodpovedne, o čom svedčia nadnárodné štatistiky,” dodáva na záver onkológ.

 

 Záhorí.sk informovala hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavliková


.
Toto je čítané

Nominujte svoj obľúbený strom do súťaže Strom roka 2024

Už len pár dní má verejnosť na to, aby nominovala svoj obľúbený…

BM: Ustekana sobota