Aj keď zástupcovia mesta Senica počas uplynulého víkendu avizovali otvorenie škôl od 8. februára, napokon sa tak nestalo. Dôvodom bolo, že krízový štáb okresu nedal odporúčacie stanovisko k otvoreniu škôl. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

ilustračné foto

Mesto pre ohlásené otvorenie škôl opätovne nachystalo plošné testovanie a na piatok, sobotu a nedeľu (5. – 7. 2.) zriadilo odberné miesta. „Podľa zverejneného COVID automatu sme ako okres v bordovom pásme otvoriť mohli, zároveň mali rozhodnutia obcí a miest o otvorení škôl korešpondovať s odporúčaniami príslušných regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ),” uviedol primátor mesta Senica Martin Džačovský.

Krízový štáb okresu, ktorého členom je aj predstaviteľ RÚVZ Senica, zasadal až v nedeľu popoludní, teda len pár hodín pred ohláseným otvorením škôl, v snahe pracovať s čo najčerstvejšími údajmi z prebiehajúceho plošného testovania. Nakoniec krízový štáb okresu nedal odporúčacie stanovisko k otvoreniu škôl.

“Od začiatku vypuknutia pandémie išlo o prvé takéto rozhodnutie krízového štábu a mesto nemalo dôvod jeho stanovisko, i keď prijaté pre nás v časovej tiesni, nerešpektovať. Následne sme toto stanovisko o neotvorení škôl obratom odkomunikovali smerom k verejnosti,” doplnil primátor.

Mesto na základe tejto skúsenosti, po konzultácii s riaditeľmi škôl i ostatných zainteresovaných, rozhodlo, že krízový štáb mesta bude zasadať pre školy vždy v stredu a piatok. “V stredu môže ohlásiť otvorenie škôl najskôr od nasledujúceho pondelka a piatok najskôr od nasledujúcej stredy,” informoval primátor.

Informácie získava mesto z rôznych zdrojov a je závislé od dobrovoľnej spolupráce ostatných subjektov. Ku krízovému štábu bude mať mesto čerstvé údaje o PCR testoch za minulý týždeň, takisto aj informácie o stave v okolitých nemocniciach. “Priebežné sumárne výsledky nám boli odhadnuté na úrovni 1,19 percenta. Ale napríklad číslo zo včera z trvalých mobilných odberných miest (MOM) dosiahlo úroveň až 1,60 percenta,” doplnil primátor.


.
Toto je čítané

Oslobodenie spod fašizmu na Záhorí: Spomienky, ktoré už takmer vybledli

Je tomu už 79 rokov, čo boli mestá a obce na Záhorí…

BM: Ustekana sobota