Ekoporadňa o životnom prostredí. Na otázky o životnom prostredí, ochrane prírody a všetkom čo s tým súvisí odpovedá Gbelčan environmentalista RNDr. Peter Brunovský, PhD.

ilustračné foto

→ Ako môžem využiť zrážkovú vodu okrem polievania v záhrade? Barbora (Trnava)                                    

Zvykne sa vravieť „čo je doma, to sa počíta“, platí to preto aj pre zrážkovú vodu. Jednoducho povedané, načo by sme míňali verejné zdroje, keď nám môžu spadnúť z neba. Preto ako jedinú nevýhodu v nej vidím, že si ju nemôžeme načasovať. Zato ju v ktoromkoľvek čase môžeme radi prijať. Prejdem už k jadru Vašej otázky, v ktorej je správne uvedený jeden z príkladov takéhoto využitia zrážkovej vody, čiže polievania v záhrade. Je to však len jeden z mnohých spôsobov jej využitia. Rád by som preto poukázal na tie ďalšie, ktoré by mohli priniesť úsporu nákladov mnohým hospodárom:

splachovanie toalety – splachovaním každodenne minieme značné množstvo vody. Tomu sa však dá jednoducho vyhnúť. Mäkkosť zrážkovej vody spočíva v tom, že nedochádza k upchaniu WC vodným kameňom. Obmedzíme používanie silných čistiacich prostriedkov.

ústredné vykurovanie – každé teplovodné ústredné kúrenie sa počas roka musí dopúšťať chýbajúcou vodou cez dopúšťací ventil. Ak dopúšťame do systému ústredného kúrenia zrážkovú vodu, v ktorej nie sú soli Ca a Mg, predchádzame problémom a šetríme plyn.

umývanie – zrážkovú vodu môžeme využiť tiež pri umývaní áut. Saponáty v nej dobre penia, preto ich postačí menšie množstvo. Navyše, mäkká dažďová voda nezanecháva biele stopy od solí.

pranie – zrážková voda nevytvára vodný kameň, pretože je oveľa mäkšia. Tým pádom sa v nej pracie prášky jednoduchšie rozpúšťajú a nevyžadujú prídavok zmäkčovadiel. V tomto smere ušetríme aj tým, že dáme našej práčke šancu na dlhšiu životnosť.

pitie – väčšina zrážkovej vody je úplne bezpečná na pitie a môže byť ešte čistejšia ako verejné zásobovanie vodou. Zrážková voda je len taká čistá ako jej nádoba. Na pitie by sa mal zbierať iba dážď, ktorý spadol priamo z neba. Nemala by sa dotýkať rastlín alebo budov. Varením a filtrovaním zrážkovej vody bude pitie ešte bezpečnejšie.

chladenie – na slovenských námestiach sa v lete čoraz viac objavujú akési chladiace sprchy, brány alebo rozprašovače. Keď zmokneme, zrážková voda nám nijako neublíži. Ani v prípade, že s ňou prídeme do kontaktu počas horúceho dňa na betónovom priestranstve.

V závere ešte podotýkam, že vyššie uvedené spôsoby využitia zrážkovej vody isto splnia svoj účel. Treba k ním mať však v prvom rade vzťah a naklonenosť. Predovšetkým ich využijú obyvatelia domov. Pre vlastníkov bytov môžu byť zaujímavou inšpiráciou na chatách či v záhradkárskych oblastiach.

Svoje otázky môžete posielať emailom na brunovsky.peter.sevs@gmail.com.


.
Toto je čítané

Na Záhorí sú premnožené hlodavce, obce a mestá musia deratizovať

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Senici vyzval obce a…

BM: Ustekana sobota