Pandemická situácia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Skalici, ktorá je od decembra 2020  členom skupiny AGEL, je pod kontrolou. Jedinou šancou, ako sa vyrovnať s pandémiou je popri dodržiavaní protipandemických opatrení aj masívne očkovanie. Skalická nemocnica do dnes podala 3800 dávok vakcíny proti covid-19. Vakcináciu absolvovalo aj 357 zamestnancov nemocnice. Keďže sa nemocnica rozhodla, že očkovanie verejnosti bude v regióne jej prioritou, vytvorila aj výjazdový očkovací tím a zároveň ukončila možnosť dať sa bezplatne otestovať antigénovými testami. PCR testy bude nemocnica v mobilnom odberovom mieste realizovať aj naďalej.

Foto: Eduard Timko, nspskalica.sk

,,Kapacity nemocníc sú všade v aktuálnej pandemickej situácii obmedzené. Preto sme sa rozhodli sústrediť naše aktivity na očkovanie a vytvoriť okrem stabilného vakcinačného centra s dvomi vakcinačnými ambulanciami aj výjazdový tím. Ten by mal vyjsť v ústrety najmä skupinám seniorov a ďalších subjektov, kde je veľkou pomocou prísť očkovať priamo na miesto, lebo sa z najrôznejších dôvodov nemôžu dostaviť k nám do nemocnice,“ hovorí námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť MUDr. Daniel Vidovič.

Nemocnica preto ukončila bezplatné antigénové testovanie. ,,Obyvatelia Skalice majú možnosť sa dať bezplatne otestovať na ďalších miestach. V režime sedemdňovej prevádzky sa môžu otestovať v budove Vinárne pri Hájku (Tehelňa 39) a v budove starého kina (Kino, Laser therapy).  V súčasnosti je oveľa väčší záujem o očkovanie a v odôvodnených prípadoch o vykonanie PCR testu. Ten budeme vykonávať aj naďalej tak pre samoplatcov, ako aj v indikovaných prípadoch,“ dodal MUDr. Vidovič. Samoplatcovia, ktorí majú záujem o vykonanie PCR testu, sa musia objednať prostredníctvom nemocničného rezervačného systému ambulantných vyšetrení MaPa (https://mapa.nspskalica.sk). Samozrejmosťou je testovanie všetkých pacientov, ktorí prichádzajú do nemocnice na urgentný zákrok, resp. na hospitalizáciu. To realizuje nemocnica na vlastné náklady.

 

Vakcinácia verejnosti je z pohľadu zdravotníkov skalickej nemocnice bezproblémová. Jediným problémom je momentálny nedostatok vakcín, ktoré nemocnice nevedia ovplyvniť. Všetci záujemcovia o očkovanie sa musia registrovať na portáli www.korona.gov.sk a rešpektovať  usmernenia Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré skupiny obyvateľov môžu byť v ktorej vlne očkovania vakcinované.


.

BM: Kralici