Spotreba kyslíka vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Skalici počas pandémie koronavírusu výrazne vzrástla. Spotreba je sledovaná telemetricky a zásoby sú dopĺňané automaticky pri poklese zásob o 20%. Týmto spôsobom je zabezpečená bezproblémová dodávka kyslíka pre väčšinu pacientov nemocnice.

ilustračne foto

Kyslík je v aktuálnej situácii pre nemocnicu rovnako dôležitá komodita ako krv alebo ochranné pracovné prostriedky. Nemocnica ho potrebuje pre svojich pacientov denne. Kyslík je v nemocnici uskladnený vo veľkokapacitnom zásobníku na kvapalný kyslík, ktorého kapacita je 6000 kg. Spotreba kyslíka je sledovaná diaľkovo (telemetria) s automatickým regulovaním dodávok. „To nám umožňuje stálu kontrolu stavu zásob a plynulú prevádzku aj v čase zvýšenej spotreby,“ vysvetľuje riaditeľ nemocnice MUDr. Jakub Rybár.

V súvislosti s reprofilizáciou lôžok na covidové spotreba kyslíka výrazne vzrástla. „Kým za bežnej prevádzky nemocnice v letných alebo jesenných mesiacoch minulého roka bola mesačná spotreba v priemere 7650 kg, v posledných 4 mesiacoch vzrástla v priemere skoro na dvojnásobok bežnej spotreby, uvádza MUDr. Rybár a dopĺňa, že kým v lete stačilo dopĺňať kyslík raz, maximálne dvakrát do mesiaca, súčasná situácia si vyžaduje dopĺňanie na týždennej báze.

Nemocnica disponuje 108 lôžkami s pripojením na kyslík, z toho je 30 určených pre covidových pacientov. Okrem centrálnych zásob kvapalného kyslíka má nemocnica aj mobilné zásoby kyslíka v 50-, 10- a 2- litrových fľašiach. „Kyslík musí byť dostupný aj na ambulanciách a pracoviskách, kde nie centrálny rozvod kyslíka, tiež v sanitných vozidlách a pri transporte hospitalizovaných pacientov na vyšetrenia v nemocnici,“ upresnil riaditeľ.

 

Záhorí.sk informovala hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavliková


.

BM: Ustekana sobota