Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica, člen skupiny AGEL,  má vývoj pandémie koronavírusu pod kontrolou. Nemocnica sa stará o takmer päťdesiat covid pozitívnych pacientov.

ilustračné foto

Dobrou správou je nízke číslo covid pozitívnych zamestnancov, čo už je efekt, ktorý so sebou priniesla vakcinácia. Tá je prioritou nemocnice aj vo vzťahu k verejnosti a seniorským centrám. Za uplynulý týždeň nemocnica začala už aj s plánovanými výkonmi. Nemocnica má prepracovaný systém protiepidemických opatrení, takže riziko nákazy koronavírusom u pacientov, ktorí prichádzajú na plánované výkony je minimálne.

“Zdravotnú starostlivosť k dnešnému dňu poskytujeme 40 pacientom na reprofilizovaných lôžkach, stav 5 pacientov zo 6 na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Z radov kolegov je koronavírus potvrdený u 3, ďalších 5 je v karanténe,” uviedol riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou MUDr. Jakub Rybár.

Nemocnica pokračuje vo vakcinácii, počas víkendu boli otvorené nové časové sloty na portáli www.korona.gov.sk pre záujemcov o očkovanie podľa veku. “O tieto termíny je veľký záujem, obvykle sú do niekoľkých hodín obsadené. Náš výjazdový vakcinačný tím realizuje 3 dni v týždni vakcinácie v domovoch sociálnych služieb v regióne, podmienka je, aby domov nebol v karanténe,” vysvetlil riaditeľ nemocnice. Minulý týždeň nemocnica realizovala aj rozbor testov pozitívnych pacientov. Ukázalo sa, že až 90% pozitívnych mala na svedomí britská mutácia koronavírusu.

Vzhľadom na výrazne priaznivejšiu situácii so stavom personálu, nemocnica za minulý týždeň vykonala 60 menších výkonov. ,,V nemocnici platia prísne protiepidemické pravidlá. Necovidoví pacienti, ktorí k nám prichádzajú, sa nemusia báť, že by boli vystavení riziku nákazy. Každý pacient pri prijatí do nemocnice musí absolvovať ATG a následne aj PCR test. Výsledok testu je rozhodujúci pre ďalšie umiestnenie pacienta, dovtedy pacient tzv. expektačné lôžka neopúšťa.“ doplnil riaditeľ. Samozrejmosťou je používanie ochranných osobných pomôcok a dôsledná dezinfekcia, rovnako je prísne selektovaný aj personál, ktorý pracuje na covidovom oddelení a tzv. “bielych oddeleniach”. K ochrane pacienta pred nákazou sú smerované aj ostatné opatrenia. Pacienti sa usmerňovaní podľa situácie a stavu k dodržiavaniu odstupov, dýchacej hygieny a etikety pri kašli (kýchanie do rukáva). Veľký dôraz je kladený na nepretržitý prístup pacientov k ochranným prostriedkom, takže riziko nákazy sa znižuje.

 

Záhorí.sk informovala hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavliková


.
Toto je čítané

VaDiDlo obnovilo tradíciu ochotníckeho divadla v Lozorne pred vyše 10 rokmi

Pred vyše 10 rokmi obnovili tradíciu ochotníckeho divadla aj v Lozorne. Na…

3D filamenty 2023