Polícia sa zaoberá prípadom uhynutého orliaka morského v katastri mesta Holíč. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru na sociálnej sieti.

Policajtov z Holíča zavolali v pondelok (8. 3.) ochranári k usmrtenému dospelému dravcovi. “Keďže išlo o zákonom chráneného vtáka, ktorý bol pravdepodobne otrávený nebezpečnou látkou, skutok si prevzal vyšetrovateľ zo Skalice. Privolaný veterinár uhynutého orliaka zaistil a bude podrobený znaleckému skúmaniu v Bratislave,” uviedla polícia.

Spoločenská hodnota chráneného dravca, pravdepodobne trojročnej samice, je bezmála 6000 eur. “Policajti nenašli pri obhliadke okolia žiadne podozrivé látky. Poriečna polícia spolu s ochranármi prehľadajú brehy rieky Morava, aby zistili, či sa tam nenachádza viacero uhynutých živočíchov,” informovala polícia.

Ako doplnila, vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových chemických látok a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov, a pre prečiny pytliactva a porušovania ochrany rastlín a živočíchov. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi odňatie slobody až na šesť rokov.


.
Toto je čítané

Muž v Holíči mieril na autá dlhou airsoftovou zbraňou

Na hlavnom ťahu medzi mestom Holíč a hraničným priechodom s Českou republikou…

BM: Ustekana sobota