Mesto Šaštín-Stráže v okrese Senica sa zapojilo do národného projektu COVID-19 s cieľom pomôcť marginalizovaným rómskym komunitám počas pandémie. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Foto: Peter Hudák

Cieľom projektu je pôsobiť v sociálnej intervencii voči obyvateľom a príslušníkom marginalizovaných rómskych komunít v dotknutých oblastiach. “Ide okrem iného o materiálnu, potravinovú, hygienickú, technickú a komunikačnú podporu v prípade hroziaceho alebo vyhláseného núdzového stavu vyhláseného z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19,” uviedlo mesto.

Ako doplnilo, ide o to, aby bolo mesto pripravené na krízové situácie a vyhlo sa stavu, keď by museli byť z dôvodu ochrany zdravia uzatvorené niektoré rómske komunity.

“V rámci tohto projektu sme prijali dvoch terénnych asistentov, ktorí sú predĺženou rukou a ktorí sú prvým kontaktom pre obyvateľov rómskych komunít. Poskytujú im informácie, ako sa čo najefektívnejšie vyhnúť nákaze, keď sa v bezprostrednej blízkosti vyskytne ochorenie,” informovalo mesto.

Súčasne sa terénni asistenti podieľajú aj na sprostredkovaní humanitárnej pomoci. V spolupráci s Potravinovou bankou Slovenska už rozdistribuovali potravinovú pomoc rodinám, ktoré boli na to z dôvodu karantény alebo iného vážneho dôvodu odkázaní.


.
Toto je čítané

Polícia hľadá 36-ročného Milana z Holíča

Policajti pátrajú po nezvestnom, 36 ročnom Milanovi Verešovi z mesta Holíč. Mladý…

BM: Ustekana sobota