Ekoporadňa o životnom prostredí. Na otázky o životnom prostredí, ochrane prírody a všetkom čo s tým súvisí odpovedá Gbelčan environmentalista RNDr. Peter Brunovský, PhD.

ilustračné foto

→ Počas najbližších dní ako budú priaznivejšie teploty, plánujeme s manželkou vymaľovať byt. Zaujímalo by ma, či je lepšie použiť štandardné farby alebo ekofarby? František (Rohožník)                                    

Farby ako také boli, sú a ešte len budú veľmi pestrou témou, ktorá sa ako mnohé iné súčasti nášho života neustále vyvíja. Celá táto oblasť zahŕňa vec vkusu, finančnej dostupnosti a tiež nesmieme zabudnúť vplyv na zdravie a životné prostredie. Keď postavíme do jednej roviny štandardne používané farby v interiéroch (byty alebo domy) spolu s ekologickými farbami (environmentálne vhodnejšími) dospejeme k tomu, že ich aplikácia je spojená s ich postupným vývojom, rôznymi výskumami a v poslednom rade aj s napredujúcou legislavívou Európskej únie.

Štandardné farby, ktoré sa dlhé roky vo vnútorných pristoroch používali a používajú sa dodnes zaťažujú životné prostredie, pretože neobsahujú biologicky odbúrateľné zložky. Takéto farby obsahujú organické rozpúšťadlá, ktoré sa popri negatívnom vplyve na zdravie ľudí podieľajú aj na rozširovaní ozónovej diery. Podobne pri sušení sa z nich uvoľňujú škodlivé výpary a pri maľovaní treba intenzívne vetrať.

Ekofarby sú špecifické tým, že sú vyrábané z ekologicky úsporných surovín a v ich zložení sa nenachádzajú žiadne ťažké kovy. Okrem iného v nich nenájdeme ani prchavé organické zlúčeniny a ak aj áno, tak iba vo veľmi zanedbanom množstve, ktoré nikomu neuškodí. Možností výberu je neúrekom a už dávnejšie sa nepredáva iba ekologická biela farba. Z cenového pohľadu vás nezaťažia, lebo sú iba o čosi málo drahšie, ako tie štandardné.

Dôležitým zistením považujem, že na úkor už spomínanej legislatívy, čiže tlaku Európskej únie na výrobcov farieb je prenos „ekozložiek“ do práve štandardných farieb. Toto hodnotím ako zodpovedné na úkor vytvárania rozdielov z hľadiska vplyvov na životné prostredie a zdravie obyvateľstva. Každopádne si myslím, že keď sa chystáte realizovať maľovanie priestorov, treba zvážiť všetky už spomenuté fakty.

Svoje otázky môžete posielať emailom na brunovsky.peter.sevs@gmail.com.


.

BM: Festival Záhrad