Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica eviduje za posledný týždeň nárast pacientov s koronavírusom, jej kapacity sú takmer naplnené. Pandémia koronavírusu v regióne nepoľavuje, v nemocnici však robia všetko preto, aby situáciu zvládli.

Nemocnica, vzhľadom na závažný stav aj necovidových pacientov, ktorí už veľmi dlho čakajú na svoje operácie, rozbehla zčasti aj plánovanú operatívu. Samozrejmosťou sú veľmi prísne protiepidemické opatrenia, aby všetci pacienti, aj tí, ktorí do nemocnice prichádzajú v inej súvislosti ako s diagnózou koronavírusu, boli v bezpečí.

Foto: Eduard Timko, nspskalica.sk

“Aktuálne poskytujeme zdravotnú starostlivosť 43 pacientom s covid-19, stav 7 pacientov si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Keďže máme reprofilizovaných 44 lôžok pre pacientov s koronavírusom, naše kapacity sú na hranici, kedy môžeme ešte prijať ďalších pacientov. Intenzívne rokujeme s ďalšími zdravotníckymi zariadeniami o možnom presune pacientov a vzájomnej pomoci,” informuje námestník  riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť MUDr. Daniel Vidovič.

Oveľa priaznivejšia je situácia ohľadne zamestnancov, tu čísla za posledné obdobie výrazne klesli. “K dnešnému dňu evidujeme 6 kolegov s koronavírusom,” dodal MUDr. Vidovič.

Nemocnica intenzívne pokračuje vo vakcinácií, má k dispozícii vakcínu Pfizer/BioNTech. Za minulý týždeň sme zaočkovali 546 registrovaných záujemcov, nikto nemal závažnú reakciu na očkovanie,“ uviedol námestník MUDr. Vidovič. V mobilnom odberovom mieste realizujú PCR očkovanie cca 200 záujemcom denne, pričom pozitivita stále dosahuje 25 až 30%.

Vzhľadom na akútnu potrebu, lekári skalickej nemocnice za uplynulý týždeň realizovali do 70 operácií, išlo predovšetkým o akútne a menšie plánované zákroky. “Ubezpečujeme pacientov a návštevníkov nemocnice, že FNsP Skalica naďalej uplatňuje pravidlá prísneho hygienicko-epidemiologického režimu, čo sa prejavuje vo všetkých oblastiach poskytovania zdravotnej starostlivosti. Obavy pacientov z nakazenia sa sú neopodstatnené,” uviedla epidemiologička skalickej nemocnice MUDr. Katarína Naďová, PhD. MPH.

Základom bezpečného pobytu v priestoroch nemocnice je dôsledná dezinfekcia, dodržiavanie odstupov a ochrana tváre rúškom. Nemocnica upravuje aj okolnosti vstupu a zotrvania v nemocnici. Pacienti infikovaní koronavírusom a covid suspektní pacienti vstupujú vchodom v červenej zóne a počas pobytu sú izolovaní. Výnimku so zákazu návštev majú len duchovní pri návšteve pacientov v terminálnom štádiu ochorenia. “Pri príjme na hospitalizáciu je neinfekčnosť potvrdená antigénovo a následne aj PCR testom. Pacienti počas hospitalizácie, ktorá je dlhšia ako 3 dni, sú opakovane testovaní. Pacient sa pred operačným výkonom preukazuje negatívnym výsledkom PCR testu. Status nerizikového pacienta preukazuje aj ambulantný pacient (bezpríznakovosť z hľadiska respiračných ochorení, regulovaný vstup do čakární, čestné prehlásenie, meranie teploty),” dodala MUDr. Naďová.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavliková.


.
Toto je čítané

Odškodňovanie poľnohospodárov pre škody na plodinách nie je systémové

Klimatické zmeny spôsobené globálnym otepľovaním sa aj na Záhorí prejavujú čoraz častejšie.…

BM: Ustekana sobota