Po uvoľnení protipandemických opatrení čaká na Trnavčanov a návštevníkov mesta nový audiosprievodca Špacírka Trnavou – City Walk.

foto FB Mesto Trnava

Prostredníctvom aplikácie prinesie tucet príbehov, viažucich sa k najdôležitejším historickým pamiatkam mesta. Vznik sprievodcu podporilo mesto Trnava prostredníctvom participatívneho rozpočtu, zastrešuje ho Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism. Informoval o tom zastupujúci výkonný riaditeľ Alexander Prostinák.

Názov audiosprievodcu je spätý s trnavským nárečím, v ktorom termín prechádzať sa znamená špacíruvať. “Ak sa turista rozhodne prejsť trasu so všetkými zastaveniami, mal by počítať s časom okolo hodiny a pol až dvoch,” povedala autorka projektu Darina Kukuľová Kvetanová pre TASR.

Súčasťou aplikácie je navigácia, ale podľa Kukuľovej Kvetanovej trasu si každý môže podľa svojho záujmu nastaviť, začať aj skončiť. Historické pamiatky ako hradby, mestská veža, divadlo, kostoly, ale tiež historickú väznicu na trnavskej radnici predstavila v Špacírke Trnavou cez príbehy, ktoré sa k nim viažu a ktoré sú viac či menej Trnavčanom známe. Zdôraznila, že texty sú k dispozícii až v ôsmich jazykoch. Okrem svetových sú preložené aj do maďarčiny či poľštiny.

Inšpiráciu na vznik projektu našla autorka v maďarskom meste Győr. “S rodinou som bola na cyklistickom výlete v tomto meste, ktoré je opradené rôznymi príbehmi. Uvedomila som si, že aj v Trnava má veľa úžasných historiek,” uviedla Kukuľová Kvetanová, ktorá scenár písala počas materskej dovolenky. Jej hlavnou motiváciou bolo predstaviť mesto bez obmedzení a zrozumiteľne. Autorka dodala, že Trnava sa možno čoskoro dočká aj rozšírenej podoby audiosprievodcu a tiež junior verzie.


.

BM: Festival Záhrad